I Srbija pokazala svoje odbrambene zvezde: Leteća bomba i Aleks FOTO

Sajam naoružanja i vojne opreme IDEX u organizaciji šeika Bin Zajeda otvoren je u Abu Dabiju. Srbija ima zapažen nastup.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.02.2019.

12:49

I Srbija pokazala svoje odbrambene zvezde: Leteća bomba i Aleks FOTO
Finesa, kompozit i eksploziv PGM-128/Foto: Tango Six

Naša zemlja svetskoj javnosti je na tom sajmu koji je jedan od najvećih te vrste na svetu, predstavila najnovije proizvode odbrambene industrije – leteću bombu i Aleks, bespilotnu letelicu.

U organizaciji Ministarstva odbrane i kompanije Jugoimport SDPR Srbija je u Abu Dabiju prisutna na jednom od najvećih štandova na sajmu koji ima 1000 kvadrata. Inače, celokupna globalna vojna industrija predstaviće u narednih 6 dana svoje proizvode na oko 133.000 kvadrata pred skoro 170.000 posetilaca.

Najzanimljivije ovogodišnje ponude iz Srbije su premijere - Jugoimport SDPR predstavlja svoj oklopni transporter Lazar sa novinom - integrisanim lanserom za raketu zemlja-zamlja ALAS, takođe razvijenu u Srbiji.

Najzapaženija kompanija u okviru srpskog štanda je EdePro, regionalni lider u proizvodnji pogonskih sistema i rešenja za rakete na čvrsta goriva, projektile pogonjene mlazim i raketnim motorima a od nedavno i proizvodnji borbenih bespilotnih letelica. Kompanija ima istoriju dugu već skoro 30 godina.

Aleks - bespilotna letelica

Očekuje se da će zvezda sajma biti bespilotna letelica Aleks (ALECS – Advanced Light Electric Composit System). U pitanju je bespilotna letelica koja kombinuje dva moda leta - kvadkopter mod (četiri vertikalne elise) za poletanje i avio mod za let (jedna potisna elisa za horizontalni let). Vrlo lako prelazi iz jednog u drugi mod što ga svrstava u letelice koje imaju najbolje karakteristike iz oba sveta - dronova i bespilotnih letelica koje lete horizontalno. U odnosu na helikopter troši mnogo manje energije i samim tim ima veću autonomiju leta. Prvobitno razvijeni Aleks ima 35 kilograma i može nositi 6 kilograma korisnog tereta. Koristiće se za različite misije izviđanja, osmatranja i mapiranja dok je sledeći korak razvoj letelice težine 250kg koja može nositi 70kg korisnog tereta. Uz pomoć hibridnog pogona u vidu petog motora ima autonomiju od 5 sati leta.

Koristeći rakete razvijene takođe u kompaniji Edepro ova verzija će imati vojnu upotrebu, odnosno moći će da dejstvuje po ciljevima na zemlji iz leta.

Prva srpska leteća bomba

Druga pažnje vredna premijera na IDEX-u takođe od strane Edepro biće prva srpska leteća bomba sa GPS navođenjem. U pitanju je PGB-128 - Precizna planirajuća bomba kalibra 128mm sa tandem krilom i celopokretnim repnim površinama. Ova vođena bomba ima masu od 50 kilograma i uz pomoć inercijalnog navigacionog sistema (INS) sa korekcijom GPS sistema moći će vrlo precizno da dejstvuje na cilj. Najveća moguća preciznost može se ostvariti korišćenjem i opcionim infracrvenim ili laserskim naveđenjem na cilj. Namenski projektovano tndem krilo omogućava postizanje maksimalnog doleta od 20 km sa zahtevnih visina odbacivanja. Koncept modularne konfiguracije sistema omogućava korišćenje različitih vrsta bojevih glava - tandem kumulativne i termobarične.

Na srpskom štandu prikazan je i Edepro projekat Stršljen - prvi srpski borbeni bespilotni helikopter koji je od poslednje domaće premijere na sajmu Partner pre dve godine doživeo razna unapređenja i novi moderniji i aerodinamičniji redizajn. U kompaniji Edepro se trenutno testiraju dve verzije helikoptera - jedan sa električnim pogonom koji je prošle godine uspešno prošao testove ograničenog lebdenja i sprema se za prvi slobodan automatski let i drugi koji koristi gasno turbinski motor Fenix koji je u potpunosti razvijen u Edepro a karajem meseca ga očekuju prvi zemaljski testovi. Razvoj Stršljena u partnerstvu sa kompanijom Jugoimport u potpunosti je urađen u kompaniji Edepro.
Aleks/Foto:Tango Six
Kompanija Edepro je takođe prikazala i svoj program raketa. Nakon višedecenijske proizvodnje rakete G2000 koja je najpreciznija balistička raketa ujedno sa najvećim dometom na svetu, u kalibru 122mm, otpočeli su sa razvojem novije verzije za koju očekuju da će potvrditi domet od impresivnih 52km.

Tu je i raketa Šumadija projekat kalibra 400mm. Projektovanog je dometa 286km, koristi vođenje putem inercijalnog navigacionog sistema sa korigovanje putanje GPS-om. Ova raketa je dužine 8,25 metara, nosi bojevu glavu od 200 kilograma i ima težinu 1550 kilograma.

"Srpska namenska industrija još jednom dokazuje svoju vitalnost i to na jednom od najbitnijih sajmova naoružanja i vojne opreme. Premijere ove godine na IDEX-u, pre svega zahvaljujući Edepro uključuju naprednije koncepte borbenih bespilotnih letelica ali i vođene rakete i bombe koje kada se budu uspešno razvile mogu ciljati sam svetski vrh u svojoj oblasti"“, kaže Petar Vojinović, urednik vazduhoplovnog portala Tango Six koji prisustvuje sajmu u Abu Dabiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: