Posle prodaje Galenike:Otpremnine čekamo svaki dan

Za otpremnine u Galenici od po 400 evra po godini staža prijavilo oko 200 radnika. Iz Sindikata kažu za B92 da njihovu isplatu čekaju svaki dan.

Srbija

Izvor: B92, Vesna Bjeliæ

Petak, 24.11.2017.

19:08

Posle prodaje Galenike:Otpremnine čekamo svaki dan
(Foto: Thinkstock)

"Radnici beogradske fabrike lekova Galenika koji su se prijavili za dobrovoljni odlazak očekuju isplatu otpremnina gotovo svaki dan od potpisivanja ugovora", kaže Zoran Pantelić, predsednik sindikata "Nezavisnost".

Kako nam je rekao, zakonski rok za isplatu je 30 dana od potpisivanja ugovora, što je 1. decembar.

Pantelić je rekao da od novog direktora očekuje da prihvati socijalni dijalog i poštuje Kolektivni ugovor i Zakon o radu, kao i da sve bitne stavke iz ugovora rešava u razgovoru sa sindikatima.

"Verujem da će kompanija Aelius uvažavati predstavnike radnika i biti spremna da sva socijalna pitanja rešava dijalogom", rekao je Pantelić.

A na pitanje da li se uopšte oseća prisustvo novog vlasnika kaže:

"Oseća se da je došao novi vlasnik po tome što radna grupa već radi na pripremi nove uprave. 2. decembra je sastanak skupštine na toj sednici će biti izabrana radna grupa. Imaće pet članova odbora, tri iz Brazila i dva naša.“

Za članove Nadzornog odbora predloženi su Bojana Mijailović, Žarko Milićević, Jorge Alberto Costa e Silva, Reinhard Andreas Nordmann i Diego Cassimiro de Oliviera.

Novi vlasnik Galenike je kompanija Aelius iz Luksemburga, povezano lice EMS S/A iz Brazila koja je 2. novembra ove godine kupila udeo države Srbije u toj fabrici od 93,73 odsto. Aelius je kupio Galeniku za 16 miliona evra, a u obavezi je i da izmiri dug prema bankama u iznosu od 25 miliona evra. Novi vlasnik se ugovorom obavezao da u naredne dve godine zadrži 900 zaposlenih u Galenici i investira 5,52 miliona evra.

A da li će prodaja Galenike uticati na naše tržište lekova, pročitajte u posebnom tekstu OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: