"Probe ugrejale stanove, grejanje osigurano"

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da su toplane spremne za predstojeću zimsku sezonu, da ima dovoljno energenata i da je grejanje osigurano.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.10.2017.

08:11

Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

On je za RTS naglasio da su pojačane tople probe tokom vikenda ugrejale stanove domaćinstva u Srbiji.

"Sistem se sada testira i sve toplane su dobro spremne za sezonu. Od 60 toplana 45 su tako formatirane da koriste gas, ostale mazut i dve samo ugalj", pojasnio je ministar.

Kako kaže može da pretpostavi da će biti određenih problema u Prijepolju i Zaječaru tokom grejne sezone, ali da se oni rešavaju.

Dodaje da očekuje i da Jagodinska toplana obezbedi potrebne garancije za Srbijagas i da će rešiti problem.

Ministar je naglasio da je EPS spreman za pojačanu potrošnju električne energije iako je za sobom imao kompleksnu godinu i u prvom kvartalu smanjenu proizvodnju uglja.

"EPS je u druga dva kartala odradio ogroman posao, pre svega u rudarskom sektoru. Krajem septembra imali smo više od 600.000 tona uglja veću proizvodnju nego u istom periodu prošle godine. Uspeli da se izborimo sa velikom sušom, da imamo dovoljnu količinu struje za našu potrošnju čak i izvoz", pojasnio je on.

EPS ima dovoljno uglja za proizvodnju struje, ali i hidroakumulacije su u dobrom stanju, naglašava Antić i dodaje da su uradjeni reminti.

"Vrlo sigurno i stabilno ulazimo u ovaj deo godine. Ne samo EPS već i sve energetske kompanije", naglasiio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

20 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: