EUR skočio nakon najava ECB

Evro je porastao za 1 procenat u odnosu na dolar nakon što je predsednik Evropske centralne banke, Mario Dragi, nagovestio bi mogao da smanji stimulativne mere.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 28.06.2017.

17:39

EUR skočio nakon najava ECB
th

Dragi je, na godišnjem forumu koji je organizovala ECB u Sintri, nedaleko od Lisabona, naveo da bi ECB mogla da koriguje svoju politiku negativnih kamatnih stopa i program kupovine obveznica ukoliko evropski ekonomski pokazatelji nastave da se poboljšavaju.

Tokom obraćanja Dragija, evro je počeo da jača, zabeleživši rast od pola procenta na 1,1277 dolara, što je najviši nivo od 14. juna. Jedinstvena valuta je na dnevnom nivou ukupno skočila oko 1,0 procenat.

Jačanje evra je gurnulo naniže dolarski indeks, koji prati kretanje dolara prema korpi valuta, na osmodnevni minimum od 96,846 poena, što je pad od preko pola procenta na dnevnom nivou.

"Zelena" novčanica se ipak blago oporavila u odnosu na japanski jen za 0,1 procenat na 111,910 jena, ali je i dalje ispod petonedeljnog maksimuma od 112,075 jena, zabeleženog na azijskom tržištu.

Britanska funta je ojačala za 0,3 procenta na 1,2756 dolara, nakon čega je mirovala posle odluke Banke Engleske o pooštravanju kontrole kapitala banaka u Britaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: