"Izmene Zakona o energetici nisu dobar potez"

Udruženje Biogas smatra da izmene Zakona o energetici i uredbe o merama podsticaja za proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora ne bi bile dobre.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.06.2017.

16:51

Foto: Thinkstock

Ove izmene preporučuje Energetska zajednica (EZ), a kako navode, ne bi bile dobar potez za Srbiju i razvoj obnovljivih izvora energije generalno.

Energetska zajednica je 13. juna objavila dopis kojim poziva Ministarstvo rudarstva i energetike da izvrši izmene zakona o energetici i uredbe o merama podsticaja za proizvođače energije iz obnovljivih izvora.

U dopisu EZ se preporučuje ukidanje statusa povlašćenog proizvođača struje, postupak javnog nadmetanja za sve proizvođače iz obnovljivih izvora i balansnu odgovornost.

U saopštenju Udruženja Biogas navodi se da bi "ukidanje statusa privremenog povlašćenog proizvođača umnogome otežalo dobijanje podrške od banaka, a neke projekte bi u potpunosti onemogućilo".

Status povlašćenog proizvođača, kako se objašnjava, omogućava investitorima da na lakši način i po povoljnijim uslovima dođu do finansiranja projekta.

Dalje se napominje da su se nakon svetske ekonomske krize promenila i pravila za finansiranje projekata, i precizira da se sada za projekte obnovljivih izvora energije traži 30-50 posto učešća sopstvenog kapitala, dok je pre svetske ekonomske krize bilo potrebno svega 10-20 procenata učešća.

"Srbija je omogućila razvoj tržišta obnovljivih izvora energije neposredno nakon finansijske krize 2010., a status povlašćenog proizvođača, uveden uredbom iz 2013., umnogome je olakšao finansiranje projekata jer značajno umanjuje rizik projekta", konstatuje Udruženje i ocenjuje da bi njegovo ukidanje otežalo dobijanje finansijske podrške banka, pa čak i u potpunosti onemogućilo neke projekte.

Povodom preporuke da se uvede postupak javnog nadmetanja za sve proizvođače energije iz obnovljivih izvora, iz Biogasa kažu da je taj postupak "rešenje za nastavak podrške obnovljivim izvorima energije u zemljama gde su kapaciteti već popunjeni i dostigli gornje granice".

"Obnovljivi izvori energije (OIE) u Srbiji su tek u začetku i smatramo da bi primena ove mere u ovom trenutku u potpunosti zaustavila razvoj gotovo svih projekata obnovljivih izvora energije".

Kao ilustraciju iz Biogasa navode da u Nemačkoj trenutno funkcioniše preko 9.000 biogas elektrana, a u Srbiji tek devet.

"Ukoliko bi broj elektrana normalizovali prema površini odnosno populaciji, to bi značilo da u Srbiji treba da se izgradi 1.000-2.000 biogas elektrana kako bi mogli da smatramo da smo na istom stepenu razvoja kao što je Nemačka. Naš stav je da se ne mogu isti uslovi i metodi primenjivati na razvijena tržišta Evropske Unije koja obnovljive izvore razvijaju decenijama i na tržište Srbije koje je tek na povoju", navodi Udruženje.

Biogas takođe ocenjuje da nije trenutak da se uvodi balansna odgovornost za OIE, jer će se time, kako obrazlažee, stvoriti "potreba za velikim angažovanjem od strane manjih operatora na izradi i praćenju, dnevnih, mesečnih i godišnjih planova proizvodnje i povećati količina administrativnog posla potrebnog za realizaciju i održavanje projekta, što može prouzrokovati negativan efekat kod manjih investitora".

"Smatramo da, ukoliko je stav Ministarstva da uvede balansnu odgovornost, da se granica balansne odgovornosti postavi samo za projekte iznad 10 MW", piše u saopštenju Udruženja Biogas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: