Interaktivni Bukvar napravio bum na tržištu

Kako bi se veza između obrazovanja, naučno-istraživačke zajednice i privrednog sektora ojačala, država nastoji da obezbedi podršku za razvoj inovacija.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.06.2017.

16:51

Interaktivni Bukvar napravio bum na tržištu
(Foto: Thinkstock.com)

I to uz pomoć Fonda za inovacionu delatnost, koji će sa ukupno 2,7 miliona evra sufinansirati razvoj inovativnih proizvoda, a deo ovih sredstava namenjen je za startap kompanije.

Firma COPRIX, koju je u prethodnim godinama podržao Fond za inovacionu delatnost, razvila je proizvod koji je napravio ''bum'' na tržištu i to uz malo uloženih sredstava. Interaktivni Bukvar, sistem za učenje jezika, kombinuje aplikaciju i uređaje osetljive na dodir kako bi se deca upoznala sa slovima azbuke i lakše ih zapamtila.

“Želimo da pomognemo prvo ovu zemlju iz koje smo i gde nam je razvoj i dalje, a naravno da prodajemo i ostatku sveta to što pravimo. Proizvod i interaktivni bukvar smo razvijali zajedno sa učiteljima koji rade u osnovnim školama, jer je proizvod namenjen njima i veoma nam je bilo bitno da možemo da napravimo nešto što će oni zaista i koristiti. Pored njih smo angažovali i ljude sa filološkog i učiteljskog fakulteta, kao i mnoge druge eksperte na polju edukacije, kako bismo mogli da pružimo ne samo inovaciju, već upotrebljivu inovaciju na tržištu”, kaže Vladimir Koprić, firma COPRIX

Fond za inovacionu delatnost ove godine obnovio je svoja dva programa za podršku domaćim inovativnim kompanijama. Pa je tako 2,7 miliona evra obezbeđenih iz budžeta, odvojeno za sufinansiranje razvoja inovativnih proizvoda. Jedan od programa je i Program ranog razvoja.

“Program ranog razvoja namenjen je mladim preduzećima, odnosno start up kompanijama, do tri godine starosti. Kroz ovaj program ideja je da se finansira novi proizvod ili da se unapredi eventualni postojeći proizvod, ali ne samo proizvod već tehnologija ili usluga, sa ciljem da se nađe na tržištu. Dakle ono što je najvažnije, sa jedne strane istraživanje, sa druge strane tržište i to je ono što čini inovaciju”, kaže Ivan Rakonjac, Fond za inovacionu delatnost.

Projekat koji kompanija prijavljuje za Program ranog razvoja može doći iz bilo koje oblasti nauke i tehnologije i bilo kog industrijskog sektora.

Sredstva koja Fond dodeljuje u okviru programa mogu pokriti najviše 85 odsto ukupno odobrenog budžeta projekta, a ukupni iznos finansiranja od Fonda ne može biti veći od 80.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: