"Zatibor nije Divlji zapad, stiže zaštita "

Uredba kojom će Zlatibor biti proglašen za prirodno dobro predvideće tri nivoa zaštite i biće doneta kako ta planina više ne bi podsećala na Divlji zapad.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 25.05.2017.

10:58

Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

To je poručila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ministarka je novinarima u Batočini rekla da jedino Zlatibor još nema Uredbu o zaštićenom prirodnom dobru, te da se već godinu dana radi na donošenju uredbe,

"To je jedina planina u Srbiji da ne postoji deo te planine koji je zaštićen, što mislimo da je velika šteta", rekla je Mihajlović.

Već godinu dana se radi na uredbi o zaštiti prirodnog dobra, dodala je i objasnila da tom uredbom Ministarstvo pokušava da na kontrolisan način dozvoli gradnju.

"Tri nivoa zaštite postoje, kada govorimo o prirodnim dobrima. Kroz ovu uredbu Zlatibor će jednim delom biti zaštićen kao prvi nivo zaštite, što znači da nema nikakve gradnje", rekla je Mihajlović.

Dodala je i da će postojati i deo Zlatibora koji će biti pod drugim nivoom, zaštite, odnosno da će moći da bude dozvoljena gradnja kontrolisano, uz određene uslove.

"Postojaće i treći nivo zaštite gde će moći sasvim normalno da se gradi. Ministarstvio građevinarstva i Vlada Srbije će biti nadležno za sve ono što je prirodno i dobro za prvu, drugu i treću zonu", rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da je Zlatibor prirodno dobro Srbije, poput Tare, Uvca, Vlasinskog jezera, a ne Divlji zapad.

"Čula sam da je Milan Stamatović dobio i tortu sa kaubojskim šeširom. Nije Zlatibor Divlji zapad, nije Srbija Divlji zapad, čuvaćemo Zlatibor i zaštititi tu planinu", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je na Zlatiboru mnogo objekata nelegalno izgrađeno i da je kroz to "opran novac".

"To je drugi deo posla kojim će se baviti Ministarstvo finansija zajedno sa nama. Problem je što postoji veliki broj objekata na Zlatiboru za koje ne postoji nijedan dokument, nema nikakvog papira, a grade se veliki objekti", rekla je Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: