Koridor 10: Istekli svi rokovi, ko je kriv?

Koridori Srbije nisu na odgovarajući način pratilo i kontrolisalo radove grčke firme Aktor na deonici autoputa ka Bugarskoj, pišu Večernje novosti.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2017.

18:47

Koridor 10: Istekli svi rokovi, ko je kriv?
Foto: Thinkstock

Oni nisu raskinuli ugovor sa tom kompanijom iako ona nije ispunila ugovorene obaveze, piše ovaj list.

List u izveštaju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije o stanju na toj deonici Koridora 10 piše da je Aktoru uplaćeno više od 23 miliona evra po osnovu dodatnih radova.

List prenosi da je Ministarstvo zaključilo da je Aktoru tolerisano nepoštovanje ugvorenih obaveza, iako su istekli svi rokovi za završetak deonice na kojoj je radila ta kompanija čiji je račun u stalnoj blokadi duže od godinu dana za iznos od oko 10 miliona evra.

Aktor radi na deonicama Bancarevo-Crvena reka, Crvena reka-Čiflik, Staničenje-Pirot i na obilaznici oko Dimitrovgrada.

"Utrđeno je da Aktor ne izvodi radove na sve četiri deonice istovremeno, da nema dovoljno radne snage, mehanizacije i opreme, a ni materijala neophodnog za rad", piše - kako navode "Večernje novosti", u izveštaju Ministarstva koje je ocenilo da Koridori Srbije snose najveću odgovornost što kasne radovi na deonici gde je glavni izvođač ta grčka kompanija.

Međutim, u Koridorima Srbije je listu rečeno da je svo kašnjene na tim deonicama nastala pre svega zbog nerešene eksproprijacije koja je, umesto do 2012. godine, isplaćivana sukcesivno čak do 2016. godine, dok se plaćanje i izmene ugovora sa Aktorom obavljaju na osnovu stroge procedure predviđene ugovrom s tim izvođačem radova, i na osnovu sporazuma s međunarodnim kreditorima o zajmovima.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zorana Mihajlović izjavila je danas da će javnost biti upoznata s problemima i rešenjima za koridore, kada budu imali nešto konkretno, a da je njen nekadašnji kolega u Vladi, Velimir Ilić, javnosti predstavio radnu verziju izveštaja u kojem se analiziraju problemi na Koridoru 10.

Ilić je pre dva dana izneo da je još u novembru prošle godine rekao da ne želi da bude direktor Koridora Srbije zbog nepravilnosti na izgradnji autoputa Niš-Dimitrovgrad i pozvao se na izveštaj Ministarstva, u kojem se navodi da je posebna radna grupa, formirana na zahtev Zorane Mihajlović, uočila mnoge nepravilnosti i nedostatke pri izgradnji tog dela autoputa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: