"Kinezi jedino rešenje za RTB Bor, biću srećan"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je jedino rešenje za RTB Bor da se ta kompanija proda Kinezima.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.12.2016.

11:17

Foto: Tanjug

Svako drugo rešenje, uključujući i ono koje podrazumeva novi menadžment, samo bi smanjilo gubitke, a ne bi bilo krajnje rešenje, kaže Vučić.

On je odgovarajući na pitanje zašto je tek sada raspisan poziv za profesionalni menadžment kada je vlada pre nekoliko meseci imala studiju u kojoj je stajalo da je menadžment glavni problem RTB Bor, potvrdio da je postojala studija, ali da menadžment nije krajnje rešenje.

"Imali smo ponude, razne priče i predloge stranih kompanija po sistemu ključ u ruke", kazao je Vučić.

Kako je primetio, nije ushićen ni srećan zbog poziva za izbor novog menadžmenta za RTB Bor, jer menadžment nije krajnje rešenje kada se kompanija može dati Kinezima.

"Ne može niko drugi da uzme RTB Bor osim Kineza. Oni su u Kongu uzeli rudnik bakra za 3,6 milijardi evra. Nema nijedne druge zemlje koja bi mogla da uloži toliko", smatra Vučić.

Kritikovao je "stručnjake", koji sede u foteljama, ne znaju pravo stanje na terenu, prave studije i samo kritikuju.

"Niko drugi ne može da kupi RTB Bor", ponovio je Vučić dodajući da sve što će se sa novim menadžmentom uraditi jeste da se smanji gubitak.

"Poslovaćemo sa gubitkom sve dok kompaniju ne preuzmu Kinezi", zaključio je premijer.

Vlada Srbije raspisala je 29. decembra javni poziv za izbor profesionalnog menadžmenta i savetovanja u upravljanju RTB Bor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: