Vučić: Obećao sam - plate 400 pa onda 500 €

Ove godine ostvarili smo privredni rast od 2,75 odsto što je mnogo više od onoga što je planirano, rekao je premijer Aleksandar Vučić na godišnjoj konferenciji.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 29.12.2016.

16:07

Vučić: Obećao sam - plate 400 pa onda 500 €
Foto: Tanjug

"Usled svega što se zbiva u svetu, mi smo uspeli da ostvarimo značajan oporavak, radićemo još jače na ekonomskom oporavku. Ove godine ostvarili smo privredni rast od 2,75 odsto, što je mnogo više od onoga što je planirano, imali smo manjih problema sa računicom u proizvodnji struje, da nije toga, imali bismo rast od 2, 8", rekao je.

Prema njegovim rečima, to je i dalje značajan rezultat, po čemu smo prvi u regionu. Vučić je izneo podatak da je na kraju decembra ukupan fond stranih direktnih investicija nešto manje od dve milijarde evra, a da nismo imali velikih privatizacija.

"Jači smo i od nekih zemalja u EU o stranim investicijama", rekao je on.

Vučić je podsetio i da je Vlada obećala da će prosečna plata već od marta 2017. godine biti veća od 400 evra.

"Do kraja mandata Vlade Srbije nadam se da će prosečna plata biti oko 500 evra", rekao je premijer i dodao da se očekuje da će naredne godine privredni rast biti veći od tri odsto, čemu će doprineti uvećana potrošnja. Premijer se zahvalio i guverneru NBS jer je, kako je rekao dinar u odnosu na evro pao za 1,5 odsto, što je snažan znak stabilnosti.

"Treba imati u vidu šta nas je popgađalo u svetu i Bregzit, mere Feda...ali smo uspeli, kao što su rekli predstavnici Svetske banke - došlo je do dramatičnog ozdravljenja srpske ekonomije", kaže.

Vučić je podsetio novinare da je u 2016. lično učestvovao u otvaranju 32 fabrike, koje su zaposlile nekoliko hiljada ljudi. Naveo je da je ove godine izgrađeno tačno 81,5 odsto kilometara auto-puta u punom profilu.

"Naši ciljevi su za sledeću godinu da potpuno završimo Koridor 10, i po prvi put ćemo auto-putem uspeti da prespojimo celu Grdeličku klisuru. Takođe, krećemo u izgradnju pruge Beograd-Budimpešta."

Osvrnuo se i na druge oblasti i naveo da je postignut je rast od 8,1 odsto u sektoru saobraćaja, 7,9 u trgovini na malo, 7,4 u ugostiteljstvu, dok je broj turista porastao za 13,5 odsto.

Rekao je i da je država planirala da naplati 711 milijardi dinara poreza, a da je ubrala 768 milijardi ili za skoro 7,8 odsto više od plana. Kako je istakao, poreski inspektori su dobro radili svoj posao, "iako ih ima jako malo".

Podsetio da je Srbija ove godine napredovala za 12 pozicija na Duing biznis listi Svetske banke o uslovima poslovanja, kao i da je Srbija za dve godine napravila najveći pomak u celom svetu, od 44 mesta, na toj listi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: