Ministarstvo: Vojsci veće plate, a ne otkazi

Neće biti smanjenja primanja u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, niti otpuštanja zaposlenih, saopštilo je to ministarstvo.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 25.11.2016.

16:51

Ministarstvo: Vojsci veće plate, a ne otkazi
Foto: Thinkstock

Početkom sledeće godine svima će biti povećana plata za pet odsto, ponovilo je to ministarstvo, povodom zahteva reprezentativnog Vojnog sindikata za unapređenje materijalnog, socijalnog i radnog položaja pripadnika VS.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da se ipak mora imati u vidu da je predviđeno povećanje plata trenutna mogućnost države, a da poboljšanje materijalnog i socijalnog statusa pripadnika vojske ostaje preokupacija Vlade Srbije i tog ministarstva.

Na prethodnim sastancima, dodaje se, otvoreno je razgovarano o svim pitanjima koje sindikat pokreće, predstavnici sindikata su upoznati sa planovima ministarstva, a postignut je i dogovor da će se novi pravilnik o platama primenjivati od 1. januara 2018.

Neće biti smanjenja ni broja zaposlenih, niti ležajeva na Vojnomedicinskoj akademiji, a zahtevi koji se odnose na zdravstvenu zaštitu profesionalnih pripadnika, iznos plaćanja participacije i drugo, biće regulisani odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je u pripremi.

Ministarstvo odbrane je poručilo da ostaje otvoreno za razgovore sa predstavnicima reprezentativnog Vojnog sindikata Srbije o svim pitanjima i problemima kojima je cilj poboljšanje materijalnog i socijalnog statusa pripadnika vojske, poput razgovora o kolektivnom ugovoru, poslovno-tehničkom sporazumu i omogućavanju nesmetanog sindikalnog delovanja.

Ministar odbrane Zoran Đorđević je istakao da je dijalog predstavnika sindikata i nadležnih službi tog minsitarstva najbolji način za rešavanje svih pitanja i naglasio da ultimatumi nisu način za razgovor i rešenje problema.

Predsedništvo Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije saopštilo je da podržava javni protest Vojnog sindikata Srbije, zakazan za 27. novembar, zbog, kako smatraju, “nepoštovanja zakona u propisivanju minimalne osnovice plata profesinalnih vojnih lica u Vojsci Srbije i obezbeđenja uslova za zakonito sindikalno delovanje u Ministarstvu odbrane”.

To udruženje podržava, kako se navodi, nastojanja Vojnog sindikata Srbije da se poboljša ekonomsko-socijalni položaj profesionalnih vojnih lica kao i sistema odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: