Pumpe bez dozvola, autobusi bez goriva

Primena novih pravila o internim benzinskim stanicama mogla bi od Nove godine da napravi potpuni kolaps u saobraćaju, tvrde auto-prevoznici.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.11.2016.

10:24

Pumpe bez dozvola, autobusi bez goriva
(Foto: Thinkstock.com)

Jer, novi pravilnik propisuje da sve pumpe koje koriste autobusi za sopstvene potrebe moraju da imaju upotrebnu dozvolu. Zbog mnogobrojnih vlasničkih problema, zasada je kriterijume pravilnika ispunilo samo nekoliko, od više od 1.000 firmi koji poseduju ove interne stanice u Srbiji, pišu Večernje novosti.

Direktor Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja "Srbijatransport" Goran Aleksić, napominje da, kada bi, na primer, somborski "Severtrans", prestao da koristi svoju pumpu koja je u upotrebi već 30 godina, njihovih 100 autobusa morali bi da idu na komercijalne benzinske stanice gde gorivo toče građani. To bi napravilo totalni kolaps. Aleksić tvrdi da je donet Pravilnik o saglasnosti za skladištenje i snabdevanje naftom, derivatima nafte i biogasom za sopstvene potrebe, koji nije moguće sprovesti, jer nadležni traže da se obezbedi nešto nemoguće.

"Insistiraju da prevoznici obezbede upotrebnu dozvolu, a oni ne mogu da je dobiju, jer su interne benzinske stanice bile u vlasništvu "Jugopetrola", odnosno sada "Naftne industrije Srbije". U NIS kažu da su izgubili dokumentaciju koja je neophodna kako bi se izdejstvovala upotrebna dozvola", objašnjava prvi čovek "Srbijatransporta". - Nedopustivo je da nam neko diktira uslove koje je nemoguće ispuniti. Naglašavamo da benzinske stanice ispunjavaju sve uslove koji se tiču bezbednosti i ekologije, ali što se tiče njihove izgradnje, napravljene su pre tri i više decenija i apsurdno je sada tražiti dokumentaciju koja više ne postoji.

Pravilnik je donet još u februaru 2016. godine, a autoprevoznici su dobili manje od godinu dana da ispune sve uslove. Ipak, za izmenu dela legislative koji propisuje upotrebnu dozvolu za interne benzinske stanice, zalažu se i naftaši.

"Bitno je da pumpe koje koriste auto-prevoznici počnu da se kontrolišu", kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije. - Godinama je protok derivata za autobuse bio prostor za sivu zonu jer nije bilo kontrole. Sada će morati da se radi monitoring kvaliteta, ali i markiranje goriva, kako ne bi bilo zloupotrebe.

Ipak, negativna strana Pravilnika jeste što zahteva upotrebnu dozvolu za interne stanice koje imaju nerešene imovinske probleme. To će najviše ići na štetu transporterima jer će veleprodaja goriva biti blokirana ako pumpe ne budu mogle da rade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: