"EPS je zapanjujuć a imaju najveće plate u zemlji"

Šef Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen ocenio je da je za njega Elektroprivreda Srbije zapanjujuć primer i detaljno izložio sve probleme tog javnog predizeća

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 05.07.2016.

09:20

Foto: Tanjug

“Za nekoga ko dolazi sa strane, kao što sam ja, EPS je zapanjujući primer. To preduzeće ima najveće plate u zemlji, a usluga mu je (u najboljem slučaju) jedva osrednja”, napisao je Verheijen u blogu objavljenom na sajtu B92.

On kaže da EPS ne može da zaustavi krađu struje koja je, prema njihovoj računici, ravna 0,2 odsto vrednosti BDP-a a neće da koriste čak ni jeftina sredstva bilateralnih donatora da ulažu u obnovljive izvore energije.

“A sve ovo se, čini mi se, previđa u sadašnjoj raspravi o reformi EPS-a, jer su oni koji žele status quo, uspešno usmerili pažnju javnosti samo na pitanje otpuštanja 1000 zaposlenih. Time se previđaju neke prilično zastrašujuće činjenice, koje tako, nažalost, ostaju van domena javnosti”, upozorava šef SB u Srbiji.

Prva je, kako navodi Verheijen, cena koja se mora platiti ako se ništa ne uradi.

“Plan finansijske konsolidacije, koji je vlada Srbije usvojila u junu 2015. godine, izračunao je da bi ta cena bila dve milijarde evra do 2019. godine, više nego što je današnji dug Srbijagasa. Cene struje u regionu padaju pa će po našim analizama situacija biti još gora i zato je još važnije da se nešto učini. Ne preduzme li se ništa, EPS će opet tražiti pomoć - pare - od države pa će u krajnjoj liniji to platiti poreski obveznici”, navodi on.

“Druga se odnosi na sprečavanje da se EPS sunovrati niz liticu (i poništi sve što je učinjeno u finansijskoj konsolidaciji). Tu postoje tri bitne stvari: cena, troškovi zaposlenih i investicije. Ostala pitanja - kao što je zatvaranje pet nepotrebnih pogona, unutrašnje restrukturiranje, bolji sistem javnih nabavki, smanjenje troškova prenosa i krađe struje - takođe su bitna jer poboljšavaju odnos prihoda i rashoda. Ali krupne stvari koje određuju da li će EPS biti santa leda koja je potopila Titanik su prve tri i o njima ću detaljnije”, piše Verheijen.

Ceo tekst pročitajte na Blogu B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: