Fijatu dali stara kola i dobili 2.500 EUR

Centar za reciklažu reciklirao je više od 700 vozila kroz akciju kompanije Fijat Krajsler Automobili (FCA) Srbija "Reciklaža je cool".

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 03.07.2016.

09:40

Fijatu dali stara kola i dobili 2.500 EUR
Foto: Beta/AP

Sva reciklirana vozila starija su od 15 godina.

Najviše su reciklirani automobili iz Zastavinog programa, a u akciji su učestvovali građani podjednako kao i firme, koje su zamenom po principu "staro za popust na novo" obnovile vozni park, saopštio je Centar za reciklažu.

Kompanija FCA Srbija pokrenula je akciju u kojoj je staro vozilo moglo da se reciklira za popust na kupovinu novog u vrednosti do 2.500 evra.

Akciju reciklaže starih vozila, započetu maja prošle godine, pozdravila je reciklažna industrija Srbije, ističući da joj to omogućava da dođe do sirovina, koje bi u suprotnom zavšile u sivim tokovima, na nelegalnim otpadima i u polovnim delovima.

Imajući u vidu da Direktiva o otpadnim vozilima Evropske unije predviđa povećanje procenta njihove reciklaže, kao i da domaće zakonodavstvo prati evropsku regulativu, jasno je da pomenute akcije doprinose dostizanju tih ciljeva.

Slična akcija "Staro za novo" počela je 2009. i uspešno trajala čak tri godine, a u pomenutom periodu u Centru za reciklažu d.o.o. je na ekološki prihvatljiv način i u skladu sa svim propisima reciklirano skoro 13.000 vozila.

Centar za reciklažu iz Železnika posluje u Srbiji kao ogranak nemačke Šolc i hrvatske CIOS grupe, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

23 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: