"Što je bilo realno, to smo ispunili"

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da je Srbija već ispunila većinu konkretnih preporuka Evropske komisije, one koje je i bilo realno ispuniti.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2016.

08:39

Foto: Thinkstock

Sa druge strane, kako je naveo, pojedine preporuke, poput uvođenja semestralnog sistema planiranja budžeta, još nismo spremni da ispunimo.

"Spremni smo da pređemo na semestralni sistem kad se za to stvore uslovi, a što budemo bliže članstvu u EU, to ćemo biti bliže i planiranju budžeta", rekao je Vujović Tanjugu u Briselu.

Analiza EK je, navodi ministar, u dobrom delu predvidiva i očekivana, a to je da se Srbija nalazi u kritičnoj fazi sprovođenja reformi koje su podržane od strane Međunarodnog monetarnog fonda, a to su strukturne reforme.

"EK kaže da moramo da istrajemo u reformama i kada je reč o preduzećima u restrukturiranju, reformi javnih preduzeća i javne administracije, ali su nam ukazali i na neke dopunske stvari", navodi ministar.

Sugestija, objašnjava, da Srbija pojača napore kako bi ljudi koji u procesu privatizacije ostanu bez posla dobili nova i moderna znanja i kvalifikacije, i da bi mogli kasnije uspešno da konkurišu na tržištu rada.

"Dobili smo sugestije i da pojačamo transparentno planiranje budžetskog procesa, mi smo u nekim neformalnim razgovorima rekli da će to biti moguće nakon završetka razgovora sa fondom, jer MMF želi da na poslednjim podacima zasniva ocene programa i naredni budžet", naveo je Vujović.

Sugestije su, kako je rekao, bile usmerene na to da Srbija bude spremna za konkurenciju kad uđe u EU, da tržište rada funkcioniše bolje, budžetski proces bude transparentniji, da se vodi proces konsultacija.

Delegacija Srbije je naglasila da je vlada postigla ubrzavanje rasta privrede, na čemu su mnogi čestitali.

"Mi smo ostvarili pozitivan rast od 3,5 odsto u prvom tromesečju ove godine i prešli na trajektoriju rasta koja je mnogo brža i koja će u dogledno vreme smanjivati raskorak između nivoa dohotka odnosno kvaliteta života u Srbiji i Evropi", rekao je Vujović.

On je podsetio da srpska strana već dve godine sarađuje sa EK i usklađuje razlike u dokumentima i planovima, kako bi ostali konkurentni i na putu ka Evropi.

"Ovo je već druga godina da se sprovodi takozvani ekonomski dijalog sa zemljama Zapadnog Balkana i Turskom, on je zasnovan na rezultatima dokumenata koji se obično završavaju u januaru za naredni dvogodišnji-trogodišnji period, a koji se zovu Ekonomski program reformi", objasnio je on.

Kojih šest preporuka je Srbija dobila od EU, pročitajte u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: