Srbija

Ponedeljak, 22.02.2016.

13:37

SAP: Fali nam 100 konsultanata u Srbiji

Novi direktor kompanije SAP Vest Balkans Predrag Ćirković izjavio je da u poslednje vreme postoji manjak SAP konsultanata u Srbiji.

Izvor: B92, Jelena Stjepanović

SAP: Fali nam 100 konsultanata u Srbiji
Foto: SAP

Ćirković je za B92 kazao da trenutno nedostaje 100 takvih stručnjaka, koji nisu zaposleni u SAP-u, ali kao deo partnerske mreže pružaju uslugu implementacije i primene njihovih rešenja.

Do toga je došlo iz nekoliko razloga, među kojima su sve veći broj SAP projekata, ali i odluka nekoliko velikih kompanija da dođu u Srbiju ili ovde presele deo svojih aktivnosti, a zbog čega su sa lokalnog tržišta “povukli” šezdesetak konsultanata, kazao je Ćirković.

Razlog je, kako dodaje, to što se tim kompanijama više isplati da stručnjake tog profila angažuju u Srbiji nego da ih ovde “uvezu”.

Reč je, inače, o nemačkoj Štadi, koja je u Srbiju preselila deo svojih aktivnosti, dolasku švajcarske kompanije za održavanje aviona SR Tehniks, kao i ugovor HP-a sa NIS-om, naveo je on.

Zbog tog manjka, kao i zbog činjenice da nije baš lako postati SAP konsultant, kompanija je odlučila da se više osloni na regrutovanje mladih kroz saradnju sa akademskim ustanovama, ali i otvaranjem mogućnosti da svako ko ima ideju za neki startap može da je kandiduje, kazao je Ćirković u obraćanju medijima.

“Za brzinu vremena u kom živimo prespori smo čak i mi, kompanija koja ima 70.000 zaposlenih i jedini način da držimo korak je da otvorimo mogućnost mladima i startapovima da nude rešenja”, kazao je Ćirković, koji je upravo preuzeo rukovođenje SAP-a za Balkan, sa sedištem u Srbiji.

To je i razlog zašto će u narednom period ponuditi besplatne alate akademcima na tri tehnička fakulteta u Beogradu – ETF, FON i Mašinski, što se, kako je naveo, očekuje u narednih mesec ili dva.

Ćirković je naveo da je 2015. godina bila najbolja u istoriji za kompaniju, u kojoj je ostvaren rast prihoda od 19 odsto i rast profita od četiri procenta.

Govoreći o planovima za ovu godinu, kazao je da će se SAP i dalje fokusirati na digitalnu transformaciju i pripremati za novu eru digitalne ekonomije.

U tom kontekstu je istakao da bi državna uprava Srbije morala da u naredne dve ili tri godine pređe na e-upravu i da bi SAP mogao da joj ponudi celovito “klaud rešenje” za upravljanje kadrovima, isplati plata, javne nabavke i slično.

Ćirković je kazao i da uskoro očekuje da SAP upiše i veoma značajnu referencu nakon uspešne implementacije programa u srpskom javnom preduzeću sa 35.000 zaposlenih.

Skoro 300.000 kompanija u svetu koristi SAP i tri četvrtine svetskih transakcija odvija se na SAP rešenjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Aktuelno

Koliko košta izgradnja montažne kuće?

Popularnost montažnih kuća poslednjih decenija kontinuirano raste, i za to postoji više razloga. Dug vek trajanja, brzina izgradnje, prirodni materijali i energetska efikasnost – samo su neki od njih.

16:15

9.5.2024.

1 d

Podeli: