Ishrana 1

11.05.2024.

10:28

Ove dve namirnice uskoro stižu na pijace, a neverovatno su zdrave za srce

Bobičasto voće nije samo izvrsnog ukusa, već donosi i neverovatne dobrobiti za naše zdravlje.

Izvor: Index.hr

Ove dve namirnice uskoro stižu na pijace, a neverovatno su zdrave za srce
Shutterstock/Risen20019

Podeli:

Bogato je vlaknima i čak može doprineti mršavljenju te poboljšati zdravlje srca i creva. Osim toga, ovo ukusno voće takođe bi moglo da igra ulogu u poboljšanju kvalitete sna.

Doktor Erik Natkin otkrio je dve najbolje opcije.

1. Kupine

Kad je reč o potpori zdravlju srca i smanjenju nivoa stresa, kupine se ističu kao glavni kandidat.

"Kupine su bogate bioflavonoidima i vitaminom C. Ova kombinacija hranjivih materija ne samo da podupire zdravlje srca, poboljšavajući protok krvi i smanjujući upalu, već takođe pomaže u smanjenju stresa, što podstiče bolji san", rekao je dr Natkin za SheFinds.

Osim toga, uključivanje kupina u ishranu povezano je s poboljšanjem zdravlja kardiovaskularnog sistema, što ih čini vrednim dodatkom ishrani.

2. Maline

Maline, s visokim sadržajem vlakana i tanina, nude bezbroj dobrobiti za zdravlje srca i san. 

"Visoka količina vlakana pomaže u smanjenju nivoa holesterola, značajnog faktora rizika za srčane bolesti, dok tanini imaju antioksidativna svojstva koja podržavaju zdravlje srčanog mišića", kaže doktor Natkin.

Uz to, prirodni šećeri u malinama zdrav su izvor ugljenih hidrata koji mogu pomoći u proizvodnji serotonina, što može poboljšati san ako se konzumiraju umereno tokom zadnjeg obroka u danu.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: