Politika 1

11.05.2024.

14:04

Najpoznatiji lovac na naciste o Dinku: Gruhonjić treba da bude otpušten i uhapšen VIDEO

Ekipa Centra za društvenu stabilnost je nedavno boravila u Izraelu i obavila intervju sa prof. Jehudom Bauerom i dr Efraimom Zurofom. Razgovori su obavljeni za potrebe snimanja dokumentarnog filma "Anatomija obmane: Srebrenica".

Izvor: NS Uživo

Najpoznatiji lovac na naciste o Dinku: Gruhonjić treba da bude otpušten i uhapšen VIDEO
Amir Hamzagic/ATAImages

Podeli:

Prilikom intervjua sa direktorom centra ”Simon Vizental” dr Zurofom, koji je poznat i pod nadimkom ”poslednji lovac na naciste”, povela se tema i o stradanju srpskog naroda na prostoru tzv. Nezavisne Države Hrvatske i u logoru smrti Jasenovac. Dr Efraim Zurof je posebno zaslužan za hapšenje Dinka Šakića upravnika ustaškog logora Jasenovac, u Buenos Airesu, 1998. godine.

Tokom razgovora, naročito je bila interesantna percepcija tih strašnih trenutaka za naš narod u savremenom društvenom i dnevnopolitičkom kontekstu, te je prokomentarisan i javni nastup vanrednog profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Dinka Gruhonjića, u kojem Gruhonjić tokom svoje dubrovačke turneje, bez imalo sramote, svoje ime poredi sa ustašom Šakićem, koji je zaslužan za smrt preko 700.000 Srba, Jevreja i Roma.

Uz podsmeh i sprdnju, univerzitetski profesor iz Novog Sada, najblaže rečeno pogazio je spomen na sve stradale u genocidu nad srpskim narodom sprovedenih od nacista i ustaša.

Dr Zurof je inače bio inicijator i kreator operacije ”Poslednja šansa”, koja je sprovedena 2002. godine, a koja je imala za zadatak hapšenje poslednjih nacista koji su se nalazili na slobodi. Ti nacisti su putem pacovskih kanala, uz pomoć Vatikana, pobegli uglavnom u Južnu Ameriku i tamo dobili utočište pod diktaturom generala Perona.

Autor je godišnjaka ”Status Riport” koji govori o istragama i izručenjima nacista širom sveta. Član je Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu i počasni stanovnik Grada Novog Sada.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: