Džojstik u ruke i počnite da zarađujete

Kada sledeći put pomislite da neko gubi vreme igrajući igrice, setite se da je to možda njegovo zanimanje koje može doneti planetarni uspeh.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 12.02.2016.

16:36

Džojstik u ruke i počnite da zarađujete
(Foto: Thinkstock.com)

Gejming industrija je danas jedna od najvećih i najbrže rastućih industrija na svetu koja po popularnosti i zaradi uveliko "gazi" mnoge oblasti.

Oni koji uveliko zarađuju od igrica kažu da je potreba za gejm-dizajnerima izuzetno velika jer je gejming industrija u Srbiji već neko vreme u ekspanziji, a ovo je oblast koja do sad nije imala adekvatnu podršku u formalnom obrazovanju.

Gejm dizajneri su jedna od ključnih karika u razvoju igara, oni su ti koji treba da osmisle zabavu i mehanizam koji će igrača što duže i kvalitetnije zabaviti i vezati za proizvod. To postižu zahvaljujući znanju iz različitih oblasti kao što su psihologija, umetnost, teorija igara, poznavanje ljudskog ponašanja, korisničko iskustvo, interakcije čovek-mašina i mnoge druge.

U jednoj od najuspešnijih kompanija za razvoj video igara “Noredus” kažu da što se tiče formalnog obrazovanja, naši fakulteti pružaju dobru osnovu.

“U Nordeusu je konkretno najviše zaposlenih sa fakulteta poput ETF-a, MATF, RAF, FTN i Elektronskog fakulteta - kada je u pitanju razvoj softvera. Ukoliko pričamo o umetnicima onda su to Fakultet primenjenih umetnosti, Metropoliten, Viša politehnička škola i druge. Na ostalim pozicijama imamo i kolege koji završili FON, Ekonomski, Filozofski ili na primer Filološki fakultet”, kaže Milena Dulanović HR menadžer Nordeusa.

Prema njenim rečima, oni koji su zainteresovani za razvoj igara treba da iskoriste dostupnost informacija, da se edukuju i da se upoznaju sa alatima koji postoje na internetu jer mnogo znanja i iskustva mogu steći svojim angažovanjem i trudom.

“Proaktivnost i marljivost su često presudne, nezavisno od oblasti interesovanja. Kada otvaramo pozicije za mlade talente bez radnog iskustva, koji su tek završili fakultet, organizujemo dodatne obuke i mentorstvo” , kaže ona i dodaje da je Noredes raspisao konkurs za tromesečnu plaćenu praksu za mlade talente iz oblasti Data Science. Rok za prijave zainteresovanih je 6. mart.

I Akademija umetnosti u Novom Sadu počela je da priprema teren za otvaranje novog studijskog programa – game design, odnosno dizajn video igara za koju Dulanovićeva kaže da je sjajna inicijativa koja je potrebna za dugoročni razvoj industrije u regionu, koja ima veliki potencijal.

“Veoma je dobro da se radi na spajanju potrebe industrije sa obrazovanjem i verujemo da će taj program zaživeti i nastaviti da se razvija. Kompanije mogu biti odličan saveznik u stvaranju najsavremenijeg programa i sadržaja, a eksperti iz kompanija odlični mentori za mlade talente”, rekla je ona.

Na pitanje kako savladati neka od najtraženijih zanimanja danas kao što su ona u IT, kaže da je najbitnije da radite ono što volite, budete uporni, istrajni i steknete iskustvo gde god možete jer "IT industrija bar nije ograničena lokacijom i vremenom". Navodi da pored formalnog obrazovanja postoji i čitav niz onlajn i oflajn programa i kurseva koji nude savremeno znanje i najbolje prakse iz industrije.

Kada je reč o trendovima u IT sektoru za 2016. godinu, prisutna je ekspanzija pametnih mobilnih uređaja koji su, zahvaljujući napretku tehnologije, mobilne igre približili po kvalitetu igrama na konzolama i računarima. Takođe, razvoj virtuelne realnosti i veštačke inteligencije je nesto što u ovom trenutku ozbiljno utiče na razvoj igara.

Najtraženija zanimanja u ovom trenutku u tom sektoru su softver developeri, dizajneri (grafički dizajneri, UI dizajneri, 3D artisti ali i tehnički artisti koji povezuju tehnički razvoj softvera i njegov izgled), zatim i stručnjaci iz oblasti Data Science-a i UX dizajneri što je relativno nova uloga koja postaje sve važnija pri razvoju aplikacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: