"Ako proda 10 'nora', biće počasni građanin"

Holivudski glumac, koji je nedavno dobio i srpski pasoš, Stiven Sigal, obišao je fabriku borbenih sistema u Velikoj Plani.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 22.01.2016.

10:50

Foto: Tanjug

Kako pišu Večernje novosti, ne samo što će da pokrene filmsku asocijaciju u Srbiji, otvori aikido klub i obučava srpske specijalce - holivudski glumac Stiven Sigal obećao je pomoć i u prodaji srpskih borbenih vozila iz pogona u Velikoj Plani.

Heroj akcionih filmova, koji smatra da su Srbi, kao i on, dobri ratnici za mir, imao je prilike da se nedavno uveri i u znanje srpskih vojnih konstruktora. Obišao je pogone za proizvodnju artiljerijskih oruđa i oklopnih vozila "Morava", Privrednog društva "Borbeni složeni sistemi". “Sigal je bio oduševljen onim što je video i činjenicom da se to radi u Srbiji i Velikoj Plani, jer je ova vojna fabrika jedna od najsavremenijih u ovom delu Evrope”, kaže za "Novosti" predsednik opštine Igor Matković.

Gost nije krio iznenađenje pred dostignućima vojne industrije, samohodnom top/haubicom "nora" i posebno oklopnim borbenim vozilom "lazar 2".

“Bio je oduševljen ‘lazarom’. Da je mogao da učestvuje u konstrukciji”, tvrdi, “isto bi uradio što i mi”, priča Matković.

Prototipovi ovih vozila su izrađeni ovde. Plan je proizvodnja 25 do 30 "nora" na godišnjem nivou, a od marta je najavljena i serijska proizvodnja amfibije "lazar 2".

Planjani su ubeđeni u uspeh svojih transportera na svetskom tržištu.

Sigal tri sata u fabrici u Pomoravlju

“’Lazar’ i ‘nora’ su naša šansa i za izvoz i razvoj privrede”, kaže predsednik opštine. Sigal je obećao pomoć pri prodaji i izvozu na području SAD. Posredovaće i za učešće na sajmu u Los Anđelesu, gde ćemo naše oružje da izložimo.

Matković kaže da je Sigal proveo tri sata u fabrici i slikao se sa radnicima, koji su ga srdačno dočekali. Posle srpskog pasoša, Sigal bi mogao da dobije i status počasnog građanina Plane.

“’Nora’ košta šest miliona evra. Ako nam proda 10 ‘nora’, zaslužio je da bude počasni građanin”, kroz šalu kaže presednik opštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

22 h

Podeli: