Utva dobija partnera - Jugoimport SDPR?

Dok se ne završe procesi privatizacije i stečaja, još oko 10.000 metalaca će ostati bez radnog mesta. U Vojvodini situacija s metalskim preduzećima nešto bolja.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 18.12.2015.

08:28

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

U metalskoj industriji u Srbiji je za dve godine bez posla ostalo oko 15.000 radnika, a dok se ne završe procesi privatizacije i stečaja, još oko 10.000 metalaca će ostati bez radnog mesta, ocenjuje predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović.

On pojašnjava da je ostalo još pet-šest preduzeća iz metalske industrije koja treba privatizovati do Nove godine ili maja 2016, ali da nije optimista da će neka od neka od tih preduzeća preživeti.

“Pokušavamo da nagovorimo Ministarstvo da pomogne preduzećima da ne odu u stečaj nego, ako imaju tržište, da ostanu da rade”, rekao je Vujović.

“U Vojvodini je situacija s metalskim preduzećima nešto bolja”, objašnjava za "Dnevnik” predsednik Sindikata metalaca Vojvodine Slobodan Kostić, dodajući da trenutno ima četiri preduzeća koja čekaju završetak procesa privatizacije ili stečaj, a u njima oko 1.000 zaposlenih radnika, od kojih se deo već izjasnio za socijalni program i dobrovoljni odlazak.

“U Vojvodini je ostalo još da se reši sudbina četiri metalska preduzeća: "Novkabela” Novi Sad, "Majevice” Bačka Palanka, "Utve” Pančevo i "Petra Drapšina” Novi Sad, koji još nije raščistio svoju situaciju s radnicima. Koliko znamo, posle socijalnog programa u "Novkabelu” je ostalo još 460 radnika. Imamo uveravanja da će pre Nove godine neko preuzeti "Novkabel” i da on neće otići u stečaj”, kaže Kostić.

Sagovornik lista ističe da je Sindikat metalaca Vojvodine bio u Agenciji za privatizaciju da se dogovori o "Majevici” iz Bačke Palanke i da su dobili uveravanja da će za nju pre kraja Nove godine biti raspisan javni poziv za privatizaciju, što bi značilo da se može doći do rešenja za očuvanje radnih mesta za deo radnika koji se nije izjasnio za socijalni program.

“Ispostavilo se da bi za "Majevicu” već bio raspisan javni poziv da nije bilo spornih nekih pet odsto uplate, koju je trebalo da plati Agencija za privatizaciju, koja je samo zbog toga odbila da objavi javni poziv. To saznanje je za nas bilo šokantno jer nismo mogli da shvatimo zašto bi neko ostao bez kupca zbog toga što nije brzo razjašnjeno ko šta uplaćuje. Sastanku je prisustovao i predstavnik Ministarstva privrede i dobili smo uveravanja da će javnog poziva biti. Očekujemo da će se ovih dana on pojaviti”, objašnjava Kostić.

Kada je reč o "Utvi” iz Pančeva, ona bi, po rečima predsednika Sindikata metalaca Vojvodine, narednih dana mogla rešiti problem jer su u toku pregovori s "Jugoimportom” SDPR da mu postane strateški partner, što je za nju spas, ali i dobro rešenje za sve zaposlene.

“U metalskom kompleksu Vojvodine nemamo tako veliki problem kao što je to u ostatku Srbije. U "Utvi” su 32 radnika pisala socijalni program, u "Majevici” njih 36, i tu je ostalo još 210 radnika. Dosta radnika u "Novkabelu” je prihvatilo socijalni program. Sve u svemu, u ta četiri preduzeća metalskog kompleksa u Vojvodini bilo je oko 1.000 radnika, a nakon socijalnog programa ostalo ih je oko 700, jer se 300 opredelilo za otpremnine. Dakle, ne očekujemo veće potrese ukoliko se ispune obećanja koja imamo od nadležnih institucija i svi oni dođu do rešenja koja će biti dobra za radnike”, kaže Kostić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: