Srbija

Utorak, 01.12.2015.

12:31

Kako suzbiti rad na crno?

Fondacija "Centar za demokratiju" prezentovala je publikaciju koji će omogućiti efikasnije suzbijanje rada na crno.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Thinkstock.com

Tim stručnjaka dao je predlog, u publikaciji "Informacioni sistem za potrebe inspektorata za rad", mogućeg načina funkcionisanja informacionog sistema za potrebe Inspektorata za rad sa idejom da se prikažu osnovne poslovne, funkcionalne i tehničke celine tog sistema.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu započelo je rad na uspostavljanju jedinstvenog informacionog sistema putem koga će biti povezane sve inspekcije, navodi se saopštenju Fondacije "Centra za demokratiju",

Kako se dodaje, taj informacioni sistem omogućio bi, pored Inspektorata za rad i drugih inspekcija, povezivanje i elektronsku razmenu informacija između Centralnog registra za obavezno socijalno osiguranje, Agencije za privredne registre, prekršajnih sudova i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Takođe, doprineo bi unapređenju efikasnosti tih državnih institucija, boljoj koordinaciji njihovog rada i poboljšanju kvaliteta javnih usluga.

U saopštenju se navodi i da je važnost uspostavljanja informacionog sistema za potrebe Inspektorata za rad prepoznata i od samog Inspektorata, čiji su predstavnici učestvovali u konsultativnom procesu i pozitivno komentarisali potrebu i prednosti njegovog uspostavljanja.

Kako se dodaje, predlog su podržali Unija poslodavaca Srbije, UGS Nezavisnost, Udruženje za zdravlje i bezbednost na radu Srbije, Centar za dostojanstven rad, Centar za ljudska prava Niš, Protecta, ENECA (Economic Expert Community Ašociation) iz Niša, Udrženje preduzetnica Artesa, Osvit - Udruženje Romkinja...

Publikacija "Informacioni sistem za potrebe inspektorata za rad" nastala je u okviru projekta "Smanjenje rada na crno kroz umrežavanje institucija i transparentniji rad inspekcije rada", koji je podržala Solidar Suiše - Kancelarija u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: