"Stiže buka koju ste želeli, MSK kao apoteka" FOTO

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će Metanolsko-sirćetni kombinat (MSK) u Kikindi, koji je posle četiri godine obnovio rad, donositi 0,3 BDP.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 01.11.2015.

13:13

Default images
Foto: Tanjug

Vučić je istakao da će MSK obezbediti prihode od više desetina miliona evra.

Nakon četiri godine zastoja u proizvodnji, MSK počinje sa radom. Tokom protekla dva meseca izvršene su pripreme i remont fabričkih postrojenja za start procesa proizvodnje metanola i sirćetne kiseline.

Obnavljanje procesa proizvodnje obezbeđenjo je nižom cenom gasa, kao osnovnog energenta. U Moskvi je dogovorio nižu cenu gasa za Azotaru i MSK, jer jkako je istakao Vučić ta fabrika ne može da bude profitabilna ako nema nižu cenu gasa, koja bi trebalo da iznosi bar 220 dolara.
Foto: Tanjug
"Kažu da su uredili prostorije kao apoteku, ali mi to ne bismo mogli bez niske cene gasa, nije profitabilno i ne može da se radi ako cena gasa u fabrici nije bar 220 dolara, sve preko toga je problem, što znači da ćemo mi tu cenu da obezbedimo", dodao je premijer.

Oko 500 radnika MSK, koji su do sada bili na plaćenom odsustvu, uz 60 odsto zarada, nastaviće sa radom, što će biti važan doprinos oporavku privrede kikindske opštine.

Premijer koji je prisustvovao obnavljanju proizvodnje MSK rekao je da se nikada to ne bi uspelo da nije vrednih radnika i dodao da su se građani Kikinde uželeli buke koju ta fabrika proizvodi, zbog čega se nada da će tako biti i ubuduće.
Foto: Tanjug
Vučić je rekao da kada se uđe u fabriku i kada se vidi kako je čista i uredna i kada se vide vredni i disciplinovani radnici možemo pred svima da se ponosimo i kažemo da je ona naša budućnost.

Premijer je pomenuo i da ponovo radi Azotara čime je hemijski kompleks posle puno godina proradio punom snagom i dodao da je vlada dala 600 miliona evra i da ne žale jer će se to vratiti mnogostruko.

On je rekao i da očekuje nove investitore i da će u Kikindi bar još jedan veliki strani investitor otvorirti fabriku u agroindistrijskom kompleksu.
Foto: Tanjug
"Severni Banat neće biti mrtvo more kako su ga nazivali do skoro i biće motor razvoja Vojvodine i Srbije", rekao je premijer i dodao: "Stvari nisu lake, ostavljena nam je kuća bez temelja, urušena i mora prvo temelj da se napravi a zatim i kuća da se gradi".

Gradićemo zgradu po zgradu, naveo je, fabriku po fabriku i biće Srbija bolja i uspešnija.

"Nerad je vladao, a živeli su samo oni koji imali kombinaciju, ali ponovo će normalan narod početi da normalno živi u pristojnoj zemlji i meriti se sa najrazvijenijim državama Evrope", poručio je premijer.
Foto: Tanjug
Vršilac dužnosti direktora MSK Mirko Latinović podsetio je da je fabrika 15. novembra 2011.obustavila rad da ne bi radila s gubicima, a zahvaljujući razumevanju većinskog vlasnika uspelo je da se sačuvaju radnici, koji su sve vreme stajanja intenzivno radili na očuvanju postrojenja.

U narednih godinu dana MSK će, kako je dodao, proizvoditi 129.000 tona metanola I 92.000 tone sirćetne kiseline, od čega će više od 90 odsto biti za izvoz, usled čega se očekuje devizni priliv u visini od 85 miliona evra.

Predsednik sindikata "Nezavisnost" u MSK Duško Crvenković kazao je da su radnici konačno mogli da ugledaju svetlost na kraju tunela.

Prema njegovim rečima vraćena je vera u opstanak MSK, pošto niko nije mogao da pretpostavi da će zastoj ovako dugo trajati.

Od prvog dana, prema Crvenkoviću, cilj radnika je bio da se iznađe rešenje i pokrene proizvodnja.

U prvo vreme, kaže on, nisu nailazili na razumevanje, a bilo je i ideja da fabrika počne da proizvodi šampinjone, a sada uz pomoć premijera i vlade obezbeđena je egzistencija za 500 porodica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: