Kinezi dobra vest, ali čelik se iselio iz Evrope

Dobra vest je da je jedna "ozbiljna" kineska kompanija zainteresovana za kupovinu Železare, ali to nema dugoročnu perspektivu, kaže Stojan Stamenković.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2015.

14:44

Default images
Foto: Tanjug

Taj ekonomista je na predstavljanju novog broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) kazao da dugoročne perspektive za smederevsku železaru nema, jer se industrija čelika iselila iz Evrope.

"Ohrabrujuće su najave da će krajem sedmice biti potpaljena druga peć u Železari i ta činjenica bi već mogla da znači da će tekuća negativna tendencija izvoza da se oporavi, jer proizvodnja osnovnih sredstava drži visoko mesto na listi nosioca izvoza", kazao je Stamenković.

Prema njegovim rečima, najavljeno paljenje i druge visoke peći Železaru će svrstati na drugo mesto po izvozu, posle kompanije Fijat Krajsler automobili.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prošle sedmice da se vode ozbiljni razgovori sa jednom kineskom kompanijom, koja je druga u svetu najveća kompanija za proizvodnju čelika, o prodaji Železare Smederevo i da bi taj posao mogao da bude završen u novembru. Stamenković je dodao da se može očekivati da se u 2015. u Srbiji ostvare najbolji proizvodni rezultati od 2008. ukoliko se nastavi trend rasta posebno prehrambene industrije koja je najvažnijha industrijska oblast, a koja je u avgustu zabeležila rast od 2,8 odsto.

On je naveo i da je Srbiji potrebno 35 odsto investicija iz inostranstva od kojih su pola direktna ulaganja, a pola krediti. Naglasio je i da je neophodan i dvostruko veći iznos domaćih ulaganja.

Stamenković je ocenio da je više od polovine prerađivačke industrije u avgustu imalo pozitivne trendove, ali da je i dalje najveći problem u hemijskoj industriji koja je okrenuta agrokompleksu, posebno pančevačka Petrohemija.

Prema njegovim ocenama, moglo bi da dođe do rasta tražnje za Fijatovim vozilima, posebno posle afere sa Folksvagenom zbog lažiranja podataka o izduvu štetnih materija iz njihovih dizel motora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: