Šef EBRD u Srbiji o kreditu EPS-u i Komercijalnoj

Evropska banka za obnovu i razvoj na korak je od potpisivanja zajma za restrukturiranje EPS-a od 200 miliona evra, kaže direktor EBRD za Srbiju Daniel Berg.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2015.

14:00

Default images
Foto: Thinkstock

"Nadam se da ćemo kredit potpisati krajem oktobra, a ako ne tada, onda početkom novembra. Takvim stvarima je ponekad jednostavno potrebno vreme", rekao je Berg u intervjuu za Tanjug.

Prema njegovim rečima, to je važan kredit za sveobuhvatno resrukturiranje ove energetske kompanije. "Partneri smo sa EPS-on duže vreme, imamo realizovane zajmove za unapređenje njihovih operacija. Sada sa njima radimo i na finansijskom restrukturiranju, te će naš kredit biti namenjen za podršku blilansa EPS-a, odnosno završnog računa", rekao je Berg.

Govoreći o Komercijalnoj banci, on je rekao da je EBRD godinama akcionar, da pomaže da se unapredili korporativno upravljanje, a sada je Komercijalna u procesu privatizacije.

"Uvek smo nameravali da privatizujemo Komercijalnu banku, vlada je nedavno odabrala savetnika i nadamo se da će do kraja sledeće godine, a najkasnije u ranoj 2017. Komercijalna banka dobiti novog vlasnika", poručio je on.

Komercijalna, kako je dodao, drži 13 ili 14 odsto udela u bankarskom sektoru Srbije, te EBRD veruje da će uz odgovarajućeg vlasnika nastaviti da raste i da doprinosi srpskoj ekonomiji.

On je podsetio da EBRD u Srbiji ima udeo i u agro kompanijama, a razmatra, kako je rekao i druge ponude.

"U tom smislu, očekujemo da se nastavi privatizacija Telekoma Srbija. Savetnik je izabran, proces je u toku, a već smo izrazili interesovanje da učestvujemo sa kvalifikovanim kupcem", rekao je direktor EBRD-a u Srbiji.

Takođe, dodaje on, EBRD je ponudio Gradu Beogradu i Vladi Srbije da radi na privatizaciji ili koncesiji Aerodroma.

"U Gradu pokušavamo da se angažujemo, kroz koncesije ili javno privatno partnerstvo, u sektoru voda, otpada, transporta, daljinskog grejanja... Nije stvar samo u tome da kupujemo udele, spremni smo i da podržimo privatne investicije", objašnjava Berg.

Posebno mesto za EBRD, navodi on, imaju mala i srednja preduzeća.

"Radimo sa bankama na kreditnim linijama, imamo efektan tim savetnika za mali biznis, a takodje radimo i investicije do pet miliona evra u male lokalne kompanije", navodi Berg.

Prema njegovim rečima, saveti EBRD-a su dostupni svim firmama, a kreditne linije su dostupne preko lokalnih banaka.

Kada je reč o investiranju u mali biznis, Berg navodi da takvu investiciju može da dobije nekoliko komapanija godišnje, a kako poručuje, dobrodošle su da konkurišu.

Berg je istakao i da je EBRD veoma posvećena obnovljivim izvorima energije i klimatskim promenama.

I kredit za EPS od 200 miliona će, kako je naveo, pomoći da se podigne nivo energetske efikasnosti EPS-a.

Berg je naglasio da je EBRD finansirala modernizaciju i izgradnju malih hidroelektrana u saradnji sa EPS-om, te da je posvećena investicijama u održivu energiju u Srbiji, ali i u regionu.

"Pomno pratimo i pripremne radove za prve privatne firme koje bi ulagale u vetroparkove. Radimo na tome i sa vladom i investitorima", rekao je Berg.

On je naveo i da je u 2014. EBRD 34 odsto od 8,9 milijardi evra svojih godišnjih investicija uložila u održivu energiju i klimatske promene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

4 h

Podeli: