Švajcarci nam šalju 29 novih tramvaja

Srpska prestonica će od Bazela uskoro dobiti još 29 šinskih vozila sa deset prikolica. Prvi kontingent treba da bude u depoima već u novembru.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 16.07.2015.

14:47

Default images
Foto: Thinkstock, ilustracija

Poklon iz Švajcarske za četiri meseca trebalo bi da krene ka Srbiji, a u međuvremenu, 29 tramvaja i 10 prikolica još prevoze putnike u Bazelu, pišu Večernje novosti.

Gradsko saobraćajno preduzeće "Beograd" raspisalo je tender za transport pomenute donacije, a zainteresovani ponuđači mogu da konkurišu do 12. avgusta, kada će biti otvorene pristigle ponude. GSP putem donacije dobija tramvaje, prikolice i rezervne delove koje je neophodno transportovati od Bazela do Beograda. U pitanju je 16 zglobnih tramvaja "duvag", i 13 zglobnih tramvaja tipa "šindler", kao i vozilo koje donira firma BLT, a koje nije operativno.

Takođe, u paketu stiže i 10 prikolica, kao i rezervni delovi. Destinacija istovara vozila je stanica "Topčider", a izabrani ponuđač preuzima potpunu odgovornost za utovar, transport i istovar tramvaja i prikolica. Rezervni delovi biće prevezeni u depo "Sava" na Novom Beogradu.

Prevoz tramvaja i prikolica ići će u četiri lota. Isporuka prvih 14 tramvaja planirana je za novembar, a već sledećeg meseca bi trebalo da stigne još 11 vozila. U trećoj turi koja je predviđena za februar 2016. biće isporučeno četiri tramvaja i šest prikolica, a u avgustu i preostale četiri prikolice. Procenjena vrednost tramvaja je 20.000 švajcarskih franaka po vozilu, dok su prikolice 8.000 franaka.

Inače, donacija je deo projekta koji je započet 2001. godine i na osnovu koga je Beograd od Bazela do sada dobio 74 vozne jedinice, kao i značajnu količinu rezervnih delova. Zahvaljujući najnovijoj donaciji, oko 30 odsto tramvajskog saobraćaja u Beogradu obavljaće se vozilima koja je donirao Bazel, a koja su se pokazala kao veoma pouzdana, dugog veka i manje sklona kvarovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: