Srbija: Pad i BDP-a i industrije

Bruto domaći proizvod Srbije u prvom kvartalu 2015. realno je pao 1,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.05.2015.

12:56

Default images
Foto: Freeimages

Srpski BDP u prvom tromesečju ove godine je, prema desezoniranim podacima, za 0,4 odsto niži nego u prethodnom tromesečju.

Istovremeno, industrijska proizvodnja u Srbiji u aprilu je manja 0,1 odsto nego u istom mesecu prošle godine, a u odnosu na prosek 2014. je povećana 5,4 odsto.

Industrijska proizvodnja u periodu januar-april u poređenju sa istim periodom 2014. godine niža za 1,5 odsto.

Posmatrano po delatnostima, značajan realni rast bruto dodate vrednosti u prvom kvartalu 2015. zabeležen je u sektoru finansijskih delatnosti i delatnosti osiguranja, za 4,8 odsto.

Pad je zabeležio sektor industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama za 4,0 odsto i sektor državna uprava i obavezno socijalno osiguranje, obrazovanje i zdravstvena i socijalna zaštita za 3,8 odsto u odnosu na isti period lani.

Što se tiče industrijske proizvodnje, posmatrano po sektorima, u aprilu 2015. u odnosu na april 2014, rast od 1,6 odsto zabeležen je u sektoru Prerađivačka industrija, dok je sektor Rudarstvo imalo pad od 7,4 odsto, a sektor Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija pad od 3,1 odsto.

Podaci o industrijskoj proizvodnji po namenskim grupama u aprilu 2015. u odnosu na isti mesec prethodne godine pokazuju da je došlo do pada u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju (13 odsto), energije (2,6 odsto) i intermedijarnih proizvoda, osim energije (0,3 odsto).

Rast je zabeležen u proizvodnji kapitalnih proizvoda (3,9 odsto) i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (2,6 odsto).

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje imale su proizvodnja električne energije, eksploatacija ruda metala, proizvodnja električne opreme, prerada drveta i proizvoda od drveta, osim nameštaja i proizvodnja motornih vozila i prikolica.

Proizvodnja malih preduzeća (broj zaposlenih manji od 50) koja nisu obuhvaćena redovnim statističkim istraživanjem prati se na uzorku izabranih jedinica iz sektora preradjivačke industrije, navedeno je u saopštenju.

Kada se uključi ocena industrijske proizvodnje malih preduzeća iz uzorka, industrijska proizvodnja u aprilu 2015. u odnosu na prosek 2014. je kod ukupne industrijske proizvodnje veća 5,6 odsto, a kod preradjivačke industrije je porasla 4,6 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: