Ruše "staklenac", niču pešačke zone

Izabrana najbolja idejna rešenja za budući izgled tri središnja beogradska trga. Prvu nagradu dobili Zoran Dmitrović i Zorica Savičić

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 13.05.2015.

09:29

Default images
Foto: Tanjug

Izabrani su najbolji radovi otvorenog idejnog urbanističko-arhitektonskog konkursa za tri centralna trga u Beogradu - Trg Nikole Pašića, Terazije i Trg republike.

Na konkurs, koji je organizovala Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, u saradnji sa Društvom arhitekata Beograda, stigla su 33 rada, od kojih je pet ušlo u najuži izbor.

Trg republike će konačno biti dovršen, a dobili smo rešenje i za mesto sadašnjeg "Staklenca". Terazije i trg ispred Skupštine biće povezani uređenim pešačkim zonama.

To podrazumeva uređenje Trga Nikole Pašića, Bezistana, Čavketovog pasaža i Nušićeve - rekao je glavni gradski urbanista Milutin Folić, koji je ujedno bio i član žirija.

Prvu nagradu od milion dinara dobio je rad Zorana Dmitrovića i Zorice Savičić, drugu od 500.000 delo autora Marije Krsmanović Stringheta, Bruna Oliveire Stringhete i Milene Kordie, a treću od 300.000 dinara rad profesora arhitekture Milana Lojanice.

Pobednički radovi biće izloženi u Skupštini grada od 20. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: