Kakva cigla, stiropor kuća za 160€

Kompanija "Sip tehnolodži" napravila je na Sajmu građevinarstva u Beogradu kuću od sip panela, sastavljenih od drveta i stiropora, za jedan dan.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 18.04.2015.

11:38

Default images
Foto: Tanjug

Cena gradnje objekta u sivoj fazi je između 160 i 190 evra po kvadratnom metru.

Inženjer Igor Carević je u okviru akcije "Gradimo srcem" kompanije "Sip tehnolodži", sa svojim timom napravio kućicu ispred hale 3 Beogradskog sajma u petak za manje od dana.

Ista takva kuća od 40 kvadrata biće napravljena za porodicu iz Čačka koja je ostala bez doma u poplavama.

Sip tehnolodži ima proizvodni pogon u Novoj Pazovi, a sedište kompanije je u Estoniji.

Carević kaže da će biti još akcija doniranja kuća napravljenih od sip panela koji, kako je istakao, imaju odlične termoizlacione sposobnosti i statičke karakteristike.
Foto: Tanjug
"Prednost ovakvih kuća je što paneli preuzimaju opterećenje, nisu potrebne nikakve dodatne konstrukcije. Sip panel može da podnese opterećenje od 31 tone pritiska, a na savijanje može da primi 7,8 tona", rekao je Carević.

On naglašava da su kuće od sip panela jeftinije i od montažne gradnje, a kamoli klasične čvrste gradnje blokovima i ciglom.

"Stiroporom smo uspeli da preuzimemo deo opterećenje, a stiropor je odličan izolator, tako smo jednim udarcem ubili dve muve, s obzirom da smo uspeli da izbegnemo dodatnu izolaciju samog objekta", objašnjava Carević.

Prema njegovim rečima, sip paneli su otporni na vatru i mogu da izdrže 70 minuta u požaru od 700 stepeni.
Foto: Tanjug
On kaže da za takve kuće ne mora da se gradi klasičan temelj, već da mogu da se postave čelične šipke i dodaje da je potrebno iz estetskih razloga dodati neku ukrasnu fasadne oblogu - lamperiju, demit fasadu i druge.

"Patent postoji još od 1930. godine u Kanadi, zatim je počeo da se brzo širi u Americi i Rusiji. Kada je napravljena OZB ploča 1980. godine (koja se sastoji od presovanih delića drvene gradje) taj patent je doživeo procvat i nenormalnom brzinom počeo da se širi na tržištu, a od prošle godine i kod nas", dodao je Carević.

Sip paneli se sastoje od izolacionog materijala - stiropora koji može biti debljine 10,15 ili 20 centimetara u sendviču izmedju dve snažne obloge - OZB ploče, a u gradnji se medjusobno povezuju drvenim gredama. Po proračunima stručnjaka gradnja iznosi svega trećinu klasnične masivne gradnje, dok je od montažne gradnje povoljnija oko 30 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: