Građevinske dozvole stižu u roku

Izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji u praksi daju rezultate. U Srbiji se izdaju lokacijski uslovi u zakonom predviđenom roku do 25 radnih dana.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2015.

16:31

Default images
Foto: Thinkstock.com

Investitori su dobili i prve građevinske dozvole. U Beogradu je izdato šest lokacijskih uslova,među kojima su i papiri za kompleks od 29.000 kvadrata

Od 1. janura 2016. godine, kako najavljuju nadležni, postupak će biti dodatno olakšan, jer se država sprema da papire za gradnju izdaje elektronski. Na beogradskom šalteru za objedinjenu proceduru za izdavanje građevinskih dozvola od 1. marta podneto je 86 zahteva za lokacijske uslove.

Taj dokument, koji je prvi korak do dozvole, dobilo je šest investitora. Za još šest prosleđeni su zahtevi komunalnim i javnim preduzećima da izdaju uslove.

Za više od 40 zahteva donet je zaključak o odbacivanju. Investitori kojima su zahtevi formalno odbačeni mogu da dopune dokumentaciju u roku od deset dana po prijemu zaključka poštom ili u roku od 30 dana od objavljivanja na sajtu grada.

“Izdali smo i jednu građevinsku dozvolu investitoru "DK inženjering" za izgradnju stambenog kompleksa od 29.000 kvadrata sa garažama u Bloku 67a”, navodi Ljiljana Novaković, sekretar za urbanizam i građevinske poslove Beograda.

“Ta dozvola je izdata na osnovu lokacijske dozvole i projekta, koji su urađeni po ranije važećem zakonu. Od 1. marta izdali smo i sedam odobrenja za izvođenje radova”, kaže Novaković za Večernje novosti.

U gradskoj upravi u Kragujevcu, od 1. marta do sada izdato je 11 lokacijskih uslova. U istom periodu primljeno je četrdeset zahteva za dobijanje građevinske dozvole, a dve trećine su pozitivno rešene.

Prema rečima Bojane Divac, sekretara Sekretarijata za građevinarstvo, većih problema nema, mada pojedini investitori ne podnose kompletnu dokumentaciju, a utisak je da još nisu dobro upoznati sa novim propisima. Zato će u gradskoj upravi uskoro početi sa radom info-pult.

“Ukoliko investitori imaju sve potrebne papire, nema nikakve smetnje da dozvolu izdamo, ne za 28 dana, već za 28 sati”, navodi Rodoljuba Mihajlovića, načelnika Uprave za planiranje i izgradnju u Nišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: