Železnica do septembra broji višak

Broj viška radnika u Železnicama Srbije znaće se u septembru, kada bude završena studija reformi u tom preduzeću.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.03.2015.

14:47

Default images
Foto: Beta/AP

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture su naveli da se studija, koja će definisati kako će se reforme odvijati u naredne tri godine, radi u saradnji sa Delegacijom EU i Svetskom bankom kao konsultantom.

"Studija će biti završena u septembru i sadržaće i procenu viška zaposlenih u Železnicama Srbije. To znači da će se viškovi zaposlenih rešavati sistemski, a ne preko noći i da s time ne treba licitirati", rekli su u Ministarstvu.

Beogradski dnevni list Blic objavio je za vikend da će ukoliko se prihvati predlog Svetske banke, u „Železnicama Srbije“ u narednih pet godina bez posla ostati oko 11.000 radnika.

Železnice Srbije zapošljavaju 18.000 ljudi i zajedno s Putevima Srbije i Elektroprivredom Srbije je među javnim preduzećima koja moraju da se reorganizuju i finansijski restrukturiraju prema aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Ministarstvo je istaklo i da je reforma Železnica Srbije uspešno krenula i da će prvi korak u 2015. biti da se se ta firma podeli na četiri dela i da ti delovi kao zasebne firme počnu da rade 1. jula. Železnice Srbije biće transformisane u četiri firme - Železnice Srbije akcionarsko drušvo, Prevoz putnika, Prevoz robe i Infrastruktura.

Po programu sa Međunarodnim monetarnim fondom Srbija se obavezala da u 2015. smanji troškove poslovanja Železnica Srbije i u skladu sa tim subvencija za to javno preduzeće u obimu od oko 0,05 odsto BDP-a.

Srbija je u Memorandumu o finansijskim i ekonomskim politikama dogovorenim sa MMF obavezala da će restrukturiranje Železnica Srbije biće usredređeno na racionalizaciju broja zaposlenih, optimizaciju mreže i prodaju viška imovine.

Svetska banka je najavila i da će ove godine razmotriti odobravanje kredita od 200 miliona dolara za finansijsko restrukturiranje Železnica Srbije, Puteva Srbije i EPS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: