Vučić: 48 h za dogovor s Esmarkom

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u narednih 48 sati očekuje dogovor o Esmarku o dokapitalizaciji Železare Smederevo.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 12.02.2015.

13:02

Default images
Foto: Tanjug

Vučić je na konferenciji za novinare kazao da će odluka o tome biti doneta u razgovoru posredstvom konferencijske veze između Vlade Srbije i Esmarka u Pitsburgu, gde će biti prisutan i srpski ministar finansija Dušan Vujović.

Vučić je, međutim, najavio da će u slučaju da pregovori s Esmarkom propadnu, država preuzeti punu kontrolu nad tom kompanijom i da će napraviti menadžment ugovor i angažovati stručne ljude koji će upravljati Železarom.

Namera je da se od tog preduzeća napravi kompaniju koja će uspešno poslovati i zadržati 5.000 radnih mesta.

Vučić je kazao da dodatnih ulaganja u železaru u tom slučaju neće biti.

Država je uložila sve što je mogla, rekao je premijer i dodao da je uveren da će biti dovoljno energije da se u Smederevu odnese pobeda.

Upitan šta je problem u pregovorima sa Esmarkom, premijer je objasnio da Srbija od te američke kompanije traži garancije da neće napustiti Srbiju nakon što potroši naše sirovine.

Vučić je rekao da MMF neće da dozvoli dodatno trošenje para iz budžeta, te da je sa evropskim komesarom Johanesom Hanom razgovarao o tome i da je evropski zvanični izrazio potpuno otvoreno da Srbiji pomogne na svaki način.

"Dakle, ta Železara je nama vraćena prazna i bez šanse za budućnost za jedan dolar. Ko god misli da može da napravi profit je dobrodošao. Mi pokušavao da to pitanje rešimo i borimo se danonoćno za smederevske radnike i sve građane Srbije", rekao je Vučić.

Rekao je da ne želi više da sluša neverovatne priče kako tamo ima zlatnih poluga ili da je Lazar Krstić oštetio budžet.

MMF potvrđuje aranžman 23. februara

Vučić je izjavio je da će Bord Međunarodnog monetarnog fonda odobriti aranžman sa Srbijom 23. februara.

"Vlada Srbije je na današnjoj sednici ispunila poslednju obavezu prema MMF-u i više neće biti odlaganja da MMF 23. februara odlučuje o aranžmanu sa Srbijom", kazao je Vučić.

On je istakao da će odobravanje aranžmana sa MMF-om biti važan signal za ceo svet da je Srbija na dobrom putu.

Ako bord direktora MMF odobri novi aranžman to će Srbiji omogućiti pristup kreditu od oko milijardu evra, ali će se taj novac koristiti samo u slučaju potrebe za jačanje deviznih rezervi.

Srbija i misija MMF postigli su u novembru prošle godine dogovor o sklapanju trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: