"Zajedno do kineskih 10 mlrd. EUR"

Zemlje regiona treba što više međusobno da se uvežu kako bi bile interesantne investitorima iz Kine i drugih zemalja.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 16.12.2014.

12:38

Default images

To je potrebno da bi što bolje iskoristile deset milijardi evra koliko Kina planira da izdvoji za ulaganje u zemlje istočne i centralne Evrope, izjavio je predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Bevanda je, novinarima posle sastanaka sa premijerima Srbije i Kine, Aleksandrom Vučićem i Li Kećijangom, rekao da su na tim sastancima razmotrene mogućnosti realizacije zajedničkih regionalnih privrednih projekata.

"Imao sam iscrpan sastanak sa premijerom Vučićem na kome se 90 odsto tema odnosilo na realizaciju ekonomskih projekata", rekao je Bevanda.

On je dodao da je sa premijerom Kine razgovarao o mogućnosti realizacije projekata kao što su revitalizacija pruge Beograd - Sarajevo, Jadransko-jonskog puta i začetku Koridora 5C.

"Razmotrena je mogućnost kineskog ulaganja u oblasti energetike u BiH, poljoprivrede, drvne industrije, izgradnje novog termo bloka 7 u Tuzli i hodroelektrana na Drini", dodao je Bevanda.

Istakao je i da je Vlada Kine odobrila novi grant za BiH od osam miliona dolara i ukazao na mogućnost saradnje univerziteta dve zemlje i razmene studenata.

Bevanda je rekao da danas ne očekuje da predstavnici BiH potpišu konkretna dokumenta o ekonomskoj saradnji sa Kinom, ali je ukazao da BiH i ostale zemlje regiona moraju da pripreme gotove projekte da bi se saradnja sa kineksim partnerima konkretizovala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: