Nemački liftovi za "BG na vodi"

Predstavnici nemačke kompanija Tisen Krup izrazili su želju da prošire svoje poslovanje u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 31.10.2014.

15:14

Default images

I to kroz uspostavljanje saradnje sa monterima, proizvođačima delova i serviserima liftova iz Srbije.

Direktor firme Hans Zaherer rekao je u Privrednoj komori Srbije da u našoj zemlji već imaju dve firme, jednu koja se bavi liftovima i ima godišnji promet od tri miliona evra, i drugu koja je u poslovima sa čelikom i ostvaruje promet od četiri miliona evra.

Te firme su, kako je rekao, premale da bi preživele a prevelike da bi se ugasile, i Tisen sada vidi šansu da se, u saradnji sa firmama dobavljačima iz Srbije, uključi u projekat "Beograd na vodi", a postoje i neke ideje o pokretanju proizvodnje liftova u Srbiji.

Tisen krup je velika svetska kompanija, koja ima firme širom sveta i ostvaruje godišnji promet od 14 milijardi evra i zapošljava 160.000 ljudi. Samo u oblasti proizvodnje liftova ostvaruje promet od šest miljardi evra i zapošljava 50.000 radnika.

Sekretar Udruženja PKS za metalsku, elektroindustriju, rudnike metala i metalurgiju Ljubiša Obradović rekao je da Srbija ima odlične firme koje se bave proizvodnjom komponenti za liftove, da ima montere i servisere koji rade na održavanju, dodajući da u našoj zemlji ima mnogi posla i na rekonstrukciji postojećih liftova.

U Srbiji ima oko 20.000 liftova, čija je prosečna starost 30-40 godina i potreban im je remont, ali sada u zemlji nema jakih proizvođača liftova, pa je potreban strateški partner.

Istaknuto je da je većinu postojećih liftova izgradio "David Pajić Daka", koji je to radio veoma kvalitetno i zato oni mogu da traju toliko dugo. Direktor te firme Nenad Šarenac je podsetio da je firma privatizovana pre sedam godina, a sada proizvodi kabine i ramove za nove liftove.

Takođe je prošle godine modernizovala 60 liftova u Beogradu i ugradila 35 novih, kazao je Šarenac dodajući da su veoma zainteresovani za saradnju.

Vlasnik "Sigma lifta" Milivoje Nikolić je podsetio da je "David Pajić", u kojem je i on nekad radio, ugradio prvi Tisenov lift u Beogradu, u Agrobanci.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici drugih privatnih firmi u Srbiji, koje su veoma zainteresovane da uspostave poslovnu saradnju sa Tisenom, kao i potpredsednik PKS Marko Čadež, koji je i direktor Predstvništva PKS u Nemačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: