Kukuruz neobran zbog niske cene

Berba kukuruza daleko je još od završetka, a već je uveliko počela setva pšenice u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 26.10.2014.

15:17

Default images

Mnogi poljoprivrednici ne žure sa skidanjem kukuruza, jer je vlaga u zrnu velika, a cena preniska. Nisu ni troškovi setve mali, pa je tek mali deo njiva posejan.

"Kukuruz je skinut sa nekih 25 odsto od ukupno zasejanih površina. Proizvođači čekaju da padne vlaga, da bi što manje koštalo samo sušenje kukuruza. Jer, ako se bere sa vlagom iznad 14 odsto, troškovi sušenja su znatno veći. Prinosi kukuruza su izvanredni, pa u Vojvodini idu između 10 i 16 tona po hektaru. Biće veći izvoz, ali će se stvoriti i dobra materijalna osnova za proširenje stočarstva. Kukuruz je relativno jeftin, pa bi stočari trebalo to da iskoriste i prošire proizvodnju", kaže Vukosav Saković, predsednik Fonda za žito.

Milovan Milovanović, poljoprivrednik iz Čeneja, objašnjava kako je već početkom oktobra obrao šest jutara kukuruza, a kako čeka da najavljeni talas zahlađenja prođe, pa da obere i preostala tri jutra.

" Ovo prvo, što sam brao, sačuvao sam u klipu, i njime ću hraniti stoku. Preostali ću, verovatno, „skidati“ u zrnu, i deo ću da prodam, jer mi novac, kao i svakom poljoprivredniku, mnogo treba. Ali, najveći problem mi pravi cena, koja je jako loša. Kukuruz se kod nas plaća 12,5 dinara, a kad se „svede“ vlaga, onda, mi ratari dobijemo samo po osam dinara. Zato i ne planiram da mnogo žurim sa berbom. Napravio sam dobar posao, što sam brao ranije, jer, koliko čujem, kod kolega koji su čekali, ima dosta kvarnog kukuruza", planira Milovanović.

Setva pšenice je tek na početku, a trajaće sigurno ceo novembar. Kako kaže Saković, sejaće se dokle god vremenske prilike to budu dozvoljavale. Bitno je da zemlja bude takva, da mogu mašine da uđu. Jedan od razloga što se malo kasni sa setvom je i taj što kukuruz još nije obran. Međutim, ne postoji bojazan da nećemo zasejati sve što treba. Uljana repica je već posejana.

Milan Aperlić, ratar iz Stapara, takođe privodi kraju berbu kukuruza, ali, već je zasejao i oko 11 jutara žitom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: