Bez dima nema ni kafane

Pušači i ugostitelji ogorčeni najavom ukidanja pušenja u ugostiteljskim objektima. Zakon u pripremi, vlasnici restorana očekuju veliki pad prometa

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 09.10.2014.

21:06

Default images

Bez dima nema ni kafane - kaže stariji gospodin za stolom legendarnog "Herceg Novog“, dok ispija jutarnju kafu i lista dnevnu štampu. Ispod gustih brkova mu štrči cigareta, dok gunđa na vest o zakonu koji će potpuno ukinuti pušenje u kafanama. Još je u pripremi, ali pušačka inkvizicija samo što nije.

"Ovde čovek dođe baš da pobegne od svega, jer ga niko ne dira i ne smara. Da na miru popije kaficu, ili čašicu. I zapali... Pa, žena me već isterala, zabranila mi cigarete u stanu zbog unučića! Kad i ovde postave onaj precrtani točak, konačno i ja napuštam svoj sto. Mada, veći je problem kada će plata da legne, i kada će sav ovaj gladni namršteni svet da se nasmeje, nego da li će da zabranjuju cigarete. To nam je stvarno najmanji problem".

Vest da se priprema novi zakon, znatno stroži od postojećeg, pušači i ugostitelji dočekali su razočarano i besno. Jedni, jer će promet u lokalima verovatno znatno opasti, a drugi jer im se oduzima pravo da uživaju u svom poroku. Kao i u zemljama Evropske unije, kojoj težimo, i kod nas će pušenje na javnim i radnim mestima morati da bude ukinuto!

"Zabrana pušenja u kafićima ograničavanje je lične slobode i izbora", kaže Slađana Staletović, koja se baš "našla“ sa dve prijateljice u "Zori“ na kafi. - Nepušač sam već nekoliko godina, ali se uglavnom družim sa pušačima. Treba ostaviti pravo izbora svakome, a ne može meni nikakav tvorac zakona da misli bolje od mene same. Po istoj logici, trebalo bi zabraniti i kioske brze hrane, jer i ona je nezdrava.

Onima koji već pokušavaju ili samo žele da ostave cigarete, zakon će verovatno pomoći da brže preseku. Na omotima kutija duvana stajaće ne samo natpisi da je pušenje štetno po zdravlje, da ubija, već i jezive slike raka pluća, ili slične fotografije koje dočaravaju posledice pušenja. Efekat bi trebalo da bude još manji broj pušača, a dosadšnjim preventivnim merama, već je broj pušača opao za oko 40 odsto. Zabrana pušenja na javnim mestima, kažu u Komisiji za prevenciju upotrebe duvana, trebalo je još ranije da krene, ali je duvanska industrija bila mnogo jaka.

Ćebad za pušače

"U Sloveniji, gde već uveliko važi zabrana pušenja u kafićima, svi pušači stoje ispred vrata, a lokal je prazan", kaže studentkinja Katarina. - Pepeljare su duž ulice ispred klubova, postavljeni su kaloriferi u baštama i gostima se deli ćebad. Drugarica mi je rekla da u diskotekama u Makedoniji postoje "kapsule“ za pušače.

Međutim, mnogo su više revoltirani pušači kojih se ne tiče statistika o 700.000 ljudi koje svake godine "ubiju“ cigarete.

"Ne vidim razlog zašto bi nekome smetalo da se naprave odvojeni delove za pušače i ove druge. Ja u tom slučaju više neću ni da izlazim po kafićima, niti po klubovima. Uostalom, po slobodi da se puši u lokalima, bili smo poznati i interesantni za turiste. Naš noćni život, klubovi, Skadarlija, splavovi, mnogi stranci su rado posećivali između ostalog i zbog slobode da se nesmetano uživa u muzici, alkoholu, ali i duvanu", kaže Bojana Bosnić, gost u kafiću u Kosovskoj ulici.

Duvan, cigarete, kažu pušači, "ide“ uz pivo, naročito uz kofeinske napitke, a "paše“ i uz koktele i žestoko. Novim rešenjem koje je preložilo Ministarstvo finansija nisu zadovoljni ni gosti starih gradskih kafana i restorana, a ni mladi koji radije biraju klubove. Za posao i preživljavanje, poznavajući mentalitet naših gostiju, zabrinuti su gotovo svi vlasnici.

"U prvoj godini kada se donese zakon promet će verovatno drastično da padne, jer su nam barem 90 odsto gostiju pušači", kaže Aleksandar Ćurčić, konobar u kafiću "Red“ u Skadarliji.

U kafani "Dva bela goluba“ novi zakon smatraju za katastrofu.

"Ne znam kako ću uopšte uspeti da stalnim gostima zabranim pušenje", kaže Senka Kruška, menadžerka ove kafane. - Mogu samo da očekujem svađu i incidente. Naš je narod posebna sorta. Naročito Skadarlija i lokali ovde ne idu bez duvana. Sumnjam da će ovakav zakon da zaživi kod nas. Ili će sve kafane da se pozatvaraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

222 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: