Vozimo polovne krševe

Kada bi se primenjivali propisi iz 2009, oko 50 odsto vozila ne bi prošlo tehnički pregled.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 04.10.2014.

09:30

Default images

Kada bi se u Srbiji kontrola vozila obavljala shodno važećim propisima, skoro polovina od 2,2 miliona registrovanih vozila ne bi mogla da se pojavi na našim drumovima.

Rezultati akcije "Ispravno vozilo - bezbedno vozilo“, koju je AMS Srbije sproveo nedavno, u saradnji sa Upravom saobraćajne policije i Udruženjem tehničkih pregleda, na uzorku od 5.000 vozila pokazali su da 34 odsto vozila nije ispravno. U toj strukturi je čak 37 odsto vozila sa neispravnim kočionim sistemom, 17 odsto nema ispravan sistem za upravljanje, a 26 odsto sistem za osvetljenje! Pri tome sadašnji tehnički pregledi se obavljaju po starom Zakonu o bezbednosti saobraćaja iz 1982.

Procenat neispravnih vozila, kada bi se tehnički pregledi u Srbiji radili po novom Zakonu o saobraćaju, usvojenom u novembru 2009, bio bi i znatno veći, slažu se stručnjaci.

"Taško je licitirati sa brojem vozila koja ne bi prošla tehnički pregled jer šta bi se desilo kada bi, na primer, strogo kontrolisali emisiju izduvnih gasova vozila", kaže Damir Okanović, direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja. - Po značaju za bezbednost saobraćaja najvažniji je ljudski faktor, pa kvalitet puteva i tek onda tehnička ispravnost vozila.

Sa ovakvim stavom ne slaže se Trifun Stojanović, predsednik Udruženja tehničkih pregleda Srbije.

"Vozač za komandama neispravnog vozila je potencijalni ubica na putu. Nažalost, i dalje je u Srbiji moguće registrovati vozilo samo "kroz papire“ bez odvoženja na liniju tehničkih pregleda. Vozače privlače i besplatnim tehničkim pregledima, samo da bi se prodala polisa osiguranja", kaže Stojanović. - Zato je na drumovima mnogo neispavnih vozila, a zbog nelojalne konkurencije ugroženo je poslovanje 1.100 TP u Srbiji i oko 4.000 radnih mesta.

Stojanović, za "Novosti“, kaže da su asocijacije tehničkih pregleda nekoliko puta do sada upozoravale nadležne da samo u ovoj oblasti bezbednosti saobraćaja primenjuju odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja iz 1982. godine.

Udruženja TP su ministarstvima trgovine, saobraćaja, finansija, MUP Srbije nekoliko puta poslale i zahtev za određivanje najniže cene usluge TP, slično kao što je određena i najniža cena obuke za vozače, da bi se što pre pristupilo uređenju ove oblasti, ali odgovora nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: