"Energetska kriza nije daleko"

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović pozvala je danas sve stručnjake da ne odustanu i nastave da se bave rešavanjem problema u energetici.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2014.

11:48

Default images

Mihajlović je kazala da je to neophodno jer "energetska kriza nije više tako daleko i nešto što će se dogoditi u budućnosti".

"Stručni ljudi su tu da reše neki problem, a mi političari često znamo da zaustavimo te procese i zbog toga i pozivam stučnjake da ne odustaju", rekla je Mihajlovićeva otvarajući Osmi međunarodni forum o čistim energetiskim tehlologijama "Energetska povelja 2014 - Održivi razvoj Srbije" u Novom Sadu. Govoreći o obnovljivim izvorima energije Mihajlovićeva je rekla da je cilj koji je Srbija sebi postavila da do 2020. godine 27 odsto energije bude proizvedeno iz energetski obnovljivih izvora optimističan, ali da moramo raditi na tome da ga i realizujemo.

"Ova država ima kvalitetne energetske potencijale i moramo raditi da ih što bolje iskoristimo", rekla je ona, obraćajući se učesnicima foruma.

Video linkom učesnicima se obratio i predsednik Instituta za evropske poslove (INEA) za Jugoistočnu Evropu Ivo Vajgl koji je izrazio zadovoljstvo da u Vojvodini preovaldava svest o neophodnom korišćenju čiste tehnologije i obnovljivih izvora energije.

Predsedavajući foruma Tihomir Simić rekao je da briga za energetsku sigurnost svake zemlje predstavlja početak i kraj svih razmišljanja o boljem životu gradjana.

"Opredeljenje Programskog odbora foruma da za ovogodišnji skup pokrenemo inicijativu za ustanovljavanje Nacionalne energetske povelje Srbije nastalo je kao rezultat višegiodišnjih analiza uspešnosti, odnosno, neuspešnosti zemalja u regionu u sprovođenju usvojenih nacionalnih energetskih strategija", rekao je Simić.

Po njegovim rečima, pokazatelji o narastanju svih relevantnih perfomansi energetske bezbednosti dogodili su se upravo kod naših suseda koji su uspeli da pokrenu široku društvenu akciju u poboljšanju energetske efikasnosti, masovnoj primeni obnovljivih izvora energije i opredeljenju za čiste energetske tehnologije i to bi trebalo da bude i put koji bi Srbija trebalo da sledi.

Otvaranju foruma prisustvovao je i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor koji je izrazio zadovoljstvo što je pokrajinski parlament jedan od pokrovitelja skupa.

U radu foruma, koji traje i sutra u Skupštini Vojvodine, učestvuje više od 400 učesnika, medju kojima su predstavnici ministarstava energetike iz zemalja regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: