Imovina stečajnih dužnika 2 mlrd €

Imovina firmi u stečaju koje vode stečajni upravnici vredna je 2 mlrd EUR, izjavila je v.d. direktora Agencije za licenciranje stečajnih upravnika Ivana Matić.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 21.09.2014.

11:19

Default images

Ona je novinarima rekla da će izmene Zakona o stečaju znatno ubrzati stečajni postupak i spreciti da povezana lica izvlače pare iz stečajnih dužnika.

Izvlačenje para je, prema rečima Matićeve, onemogućeno uvođenjem četvrtog reda poverilaca u koji spadaju lica povezana sa stečajnim dužnikom rođačkim ili poslovnim odnosom, koja sada poslednja dolaze na red za naplatu duga.

Poveroci u četvrom isplatnom redu, kako je precizirala Matićeva, mogu da naplate potraživanja tek pošto to urade poverioci prvog, drugog i trećeg isplatnog reda.

"Uočeno je da su ranije najveća potraživanja imala lica koja su povezana sa stečajnim dužnikom, što u prevodu znači da su imovinu izvlačili iz tog preduzeća, koje je tada kao ljuštura slato u stečaj, gde bi se ta povezana lica pojavila kao prioritetni poverioci", rekla je ona.

Matićeva je istakla da su, prema Zakonu o stečaju, poverioci prvog reda radnici sa potraživanjima, odosno zaradama, godinu dana unazad od otvarivanja postupka.

Sudija Privrednog suda u Beogradu Ljiljana Pavlović je rekla da će vođenje stečajnog postupka sudijama olakšati i to što stečajne organe biraju poverioci i što poveza lica sa stečajnim dužnikom više nisu u odboru poverilaca.

"Iskustvo do sada je bilo da lica povezana sa firmom u stečaju odmažu, umesto da pomažu", rekla je ona novinarima u Privrednoj komori Srbije.

Pavlovićeva, koja je predsednik Stečajnog odeljenja Privrednog suda, ocenila je da će izmene Zakona o stečaju realno uticati na efikasnost stečajnog postupka sa aspekta sudije koji vodi postupak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: