Plan nove Slavije čeka primedbe

Komisija za planove Skupštine grada Beograda oglasila je javni uvid u Nacrt plana detaljne regulacije Trga Slavija i gradskih opština Vračar i Savski venac.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2014.

16:49

Default images

Kako je najavljeno iz Gradske uprave, plan će biti izložen do 19. septembra, u prostorijama Gradske uprave, u Ulici 27. marta 43-45 i može se pogledati svakog radnog dana od 9 do 18 sati.

Javna sednica Komisije za planove Skupštine grada biće održana na istoj adresi 30. septembra u 13 sati, a u toku javne sednice, fizička i pravna lica koja su podnela primedbe u vezi s planom u pisanom obliku, mogu ih obrazložiti pred članovima komisije.

Primedbe na planirana rešenja mogu se pismeno dostaviti Sekretarijatu za urbanizam i gradjevinske poslove, najkasnije do 19. septembra. U toku javnog uvida, Nacrt plana biće izložen i na sajtu grada Beograda u rubrici "Gradski oglasi, konkursi i tenderi".

Naručilac izrade plana detaljne regulacija Trga Slavija je Agencija za investicije i stanovanje, a nosilac izrade Urbanistički zavod Beograda.

Saobraćaj na Trgu Slavija trebalo bi da bude rasterećen, s tri trake u kružnom toku, od kojih će jedna biti rezervisana za vozila gradskog prevoza, dok će za pešake biti izgrađeni podzemni prolazi.

Spomenik Dimitriju Tucoviću biće izmešten na nov plato Dimitrija Tucovića koji će se nalaziti između Trga Slavija i Ulice kralja Milutina, dok će se u središtu kružnog toka nalaziti fontana.

Cilj izrade plana je, kako se navodi u tom dokumentu objavljenom na sajtu Gradske uprave, stvaranje planskog osnova za rekonstrukciju i uređenje Trga do realizacije metro-stanice i javne garaže, koje će biti predmet drugog planskog dokumenta. Predmet Plana detaljne regulacije Trga Slavija je rekonstrukcija i uređenje Trga, a rešenjem se predviđa izgradnja fontane u središtu i ona bi trebalo da bude dekorativno osvetljena.

Površina obuhvaćena planom iznosi oko dva hektara, a u tom dokumentu se navodi da je širi prostor Slavije značajan društveni i poslovni centar s neiskorišćenim razvojnim potencijalom proizašlim iz nerealizovanih planskih rešenja.

Predviđeno je zadržavanje saobraćajnog kružnog toka i razdvajanje javnog od ostalog saobraćaja formiranjem razdelnih ostrva, kao i kompletna rekonstrukcija postojeće saobraćajne kolovozne i tramvajske konstrukcije i trotoarske površine.

Planom se predviđa izgradnja pešačkih podzemnih prolaza radi smanjenja konfliktnih tačaka na ukrštanja pešačkog i kolskog saobraćaja, a predviđa se i povećanje atraktivnosti podzemnog prostora kroz povezivanje s fontanom.

Spomenik Dimitriju Tucoviću biće izmešten na novoformirani plato, između ulica Nemanjine, Kralja Milutina, Kralja Milana i Trga Slavija, a s obzirom na to da je kamena obloga postojećeg postamenta u lošem stanju, potreban je nov postament izrađen od kamena jednostavnih kubičnih formi.

Nakon pranja, čišćenja i konzervacije, bista će, kako se navodi, biti postavljena na nov postament, a spomenik će biti okrenut ka Trgu Slavija.

Sam Trg Slavija predstavlja jedan od najznačajnijih saobraćajnih čvorišta u gradu, a u kružnu raskrsnicu Trga ulazi sedam saobraćajnica. Kroz to područje trenutno prolaze 23 redovne linije javnog gradskog prevoza, devet linija noćnog prevoza i četiri minibus linije.

Gradski menadžer Goran Vesić ranije je rekao da bi rekonstrukcija beogradskog Trga Slavija trebalo da počne u proleće sledeće godine, a biće finansirana novcem Evropske banke za obnovu i razvoj. Skupština grada Beograda je 28. maja donela Odluku o izradi plana detaljne regulacije Trga Slavija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: