Hektar aronije, zarada i 30.000 EUR

Aleksandar Rašković se pre nekoliko godina vratio iz Švajcarske, kupio zemlju i na četiri hektara zasadio oko deset hiljada sadnica borovnice.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.07.2014.

10:33

Default images

Izgradio je i hladnjaču, primenio agrotehničke mere, obezbedio kupce u Rusiji, a uskoro će ih imati i u Zapadnoj Evropi.

"Zasad je star tri godine i ovo sada je prvi rod i očekujemo rod od dve tri tone do četiri, za neki period od mesec dana", priča Aleksandar iz sela Radovanje. U Srbiji ima sve više proizvođača voća i lekovitog bilja. Povećavaju se površine i pod organskom proizvodnjom. Sve je više plantaža borovnica, a poslednjih godina znatne površine zauzima aronija. Ta biljka poznata i kao sibirska borovnica, bogata je antioksidantima i sve je traženija u svetu.

I naučnici ističu da se isplati gajiti borovnicu i aroniju. Nisu zahtevne za gajenje, imaju dobru cenu i sigurnog kupca.

Ivo Đinović se u svojim rasadnicima u okolini Velike Plane odlučio i za proizvodnju sadnica.

Uzgajivač doktor Ivo Đinović smatra da su borovnica i aronija biljke budućnosti, ali dodaje da borovnica može da se gaji na kiselim zemljištima, dok aronija može na svim zemljištima i na različitim nadmorskim visinama. "Borovnica je skuplja, a aronija se lakše gaji", ističe Đinović.

Aronija je vrlo lekovita i hranljiva sa malim sadržajem kalorija i dosta vitamina i minerala. Od aronije prvenstveno pravimo džemove, potom vino, rakiju i liker. Od jednog kilograma aronije može se napraviti pola litra soka.

Proizvođač Snežana Horvat ističe da je aronija jako zahvalna biljka koja se ne prska, nema nikakvog održavanja sem okopavanja i zalivanja.

"Od tih bobica koje sazrevaju u avgustu, koriste se uglavnom za sok, ali ono što se osuši bude za čaj", kaže Horvat koja koristi i list aronije za čaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

21 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: