Vučić: Za sada, Južni tok po planu

Što se tiče Južnog toka, za Srbiju teče sve kao što je i planirano, a eventualno drugačiju odluku doneće samo Vlada Srbije, kaže premijer Aleksandar Vučić.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 09.06.2014.

12:09

Default images

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je to danas, nakon izjave potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović da će Srbija morati da odloži početak izgradnje Južnog toka u Srbiji posle odluke Bugarske o suspenziji.

"Takvu odluku donosi Vlada a Vlada nije zasedala. Za nas teče sve kao što je i planirano, ako bude bilo kakvih promena Vlada će doneti odluku i bićete o tome obavešteni", rekao je Vučić na konferenciji za novinare uoči odlaska u Berlin na sastanak sa kancelarkom Angelom Merkel.

On je, međutim, dodao da bi voleo da postoji više strpljenja u donošenju odluka kao što je ova.

I ministar energetike Aleksandar Antić poručuje da Vlada Srbije nije donela odluku o obustavljanju aktivnosti na realizaciji projekta Južni tok.

"Nastavićemo da pratimo situaciju, uz stalne konsultacije u Vladi o svim novim momentima, svakako uvažavajući i obaveze koje smo prihvatili na putu prema članstvu u EU", rekao je Antić agenciji Beta.

Ministar je dodao da je projekat Južni tok od velikog značaja za razvoj i energetsku sigurnost Srbije, kao i Evrope i da nadilazi pojedinačne odluke nacionalne vlade.

"Verujem da će razgovori između EU, Rusije i zemalja učesnica u projektu razjasniti novonastalu situaciju", rekao je Antić.

"Južni tok je problem Brisela i Moskve"

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da su problemi u vezi sa projektom gasovoda Južni tok problemi na relaciji Brisel - Moskva i da Srbija neće moći mnogo da utiče na rešavanje tih problema.

"Ti problemi su na relaciji Brisel - Moskva i mi tu očekujemo da ti problemi na tom nivou budu rešeni, naročito zbog toga što su neki drugi tokovi izgrađeni bez problema. Kao što je, na primer, Severni tok", rekao je Dačić novinarima u Arhivu Jugoslavije.

On je ocenio da niko sebi neće uzeti toliko pravo da ugrozi energetsku bezbednost i stabilnost građana u ovom delu Evrope, uključujući i Srbiju.
Ivica Daèiæ (Tanjug)
Dodao je da Srbija nije donela odluku da budu obustavljeni radovi i da ona čeka da vidi šta će se dalje desiti.

"Što se nas tiče, mi smo spremni za realizaciju Južnog toka. On nije uperen ni protiv koga, on je u interesu svih", naveo je Dačić i podsetio da je, ne računajući Rusiju, Srbija jedina od zemalja uključenih u taj projekat koja nije članica EU.

Dodao je kako "valjda o tome treba da govore i neki drugi", podsetivši da su i Italija, Austrija, Mađarska i Bugarska sa Rusijom potpisali ugovore o realizaciji Južnog toka.

"Mi smo spremni i smatramo da je naš nacionalni interes da realizujemo Južni tok", zaključio je ministar.

"Taoci svađe Brisela i Moskve"

Bugarski zvaničnici su radove obustavili na zahtev Evropske komisije, koja ih je optužila za narušavanje evropskih pravila prilikom raspisivanja tendera za izgradnju Južnog toka i davanja privilegija ruskim i bugarskim firmama.

Pored toga, Brisel traži da se bilateralni sporazumi za gradnju Južnog toka usklade sa normama Trećeg energetskog paketa. Problem je što su međudržavni ugovori o izgradnji Južnog toka potpisani pre ovih zahteva Brisela, podseća Jelica Putniković iz “Balkan magazina“.

“Mi smo zapravo na neki način taoci te svađe Brisela i Moskve, svega onoga što se tamo dešava, to nije samo problem naplate duga Ukrajine Rusiji za gas, pitanje je geostrateško i geopolitičko, da li će Ukrajina sutra prići EU ili će ići u savez sa Rusijom, ekonomski i politički, i sad sve male zemlje kao Srbija i ekonomski slabe kao Bugarska one trpe na taj način“, ocenjuje Jelica Putniković.

Kremlj smatra da je još preuranjeno komentarisati izjave bugarskih vlasti o obustavljanju radova na gasovodu Južni tok, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je dodao da Rusija nije dobila ništa od bugarske strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

4 h

Podeli: