Naš "mercedes" za Hrvate i Rumune

Stručnjaci nemačkog giganta "Mercedesa“ zadovoljni su napustili pogone zemunskog "Ikarbusa“ posle završne kontrole novog autobusa, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 27.05.2014.

17:03

Default images

To znači da će zajednički proizvod naše i štutgartske fabrike uskoro moći da se isporuči i prvim kupcima, potvrdio je "Novostima“ generalni direktor "Ikarbusa“ Aleksandar Vićentić.

"Narednih dana očekujemo potpisivanje jednog značajnijeg ugovora sa domaćom kompanijom, ali vam još ne mogu saopštiti detalje", kaže Vićentić.

Prvi čovek zemunske fabrike kaže i da je interesovanje iz inostranstva veliko, jer autobus koji na sebi ima amblem "Mercedesa“, a košta oko 135.000 evra, jednostavno nema konkurenciju u svojoj kategoriji. "Kupci iz Hrvatske i Rumunije su imali dodatni zahtev da se u novi autobus ugrađuje motor sa c 'euro 6' normom, koja će tek od naredne godine biti obavezna u zemljama EU, što je sasvim razumljivo", objašnjava direktor "Ikarbusa“.

"Uspeli smo da i taj 'problem' rešimo, pa ćemo krajem godine krenuti u realizaciju ovog posla."

Koliko će autobusa biti poručeno iz Hrvatske i Rumunije direktor Aleksandar Vićentić zasad nije želeo da otkrije, ali je jasno da će, ukoliko "Ikarbus“ uspe da poštuje rokove isporuke, stizati nove "profakture“, navodi list.

Prema pisanju lista, formiranje nove vlasti u Beogradu, kao i nedavne poplave uticale su na prolongiranje pregovora "Ikarbusa“ sa čelnicima glavnog grada i GSP o izmenama propisa po kojima se gradski saobraćaj može obavljati samo sa niskopodnim autobusima, što odmah automatski eliminiše novo zemunsko vozilo koje je samo do drugih vrata niskopodno.

U "Ikarbusu“ očekuju da se i ovi pregovori vrlo brzo okončaju, i to pozitivno po njih, što bi značilo i početak veće serijske proizvodnje i upošljavanje svih dosadašnjih 280 radnika, ali i 150 novih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zvanično: "Ne" ruskom uranijumu

Američki Senat jednoglasno je usvojio zakon o zabrani uvoza ruskog uranijuma, nakon što je i Predstavnički dom u decembru usvojio ovaj predlog zakona, preneli su američki mediji.

15:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: