Aktuelno 96

04.05.2024.

11:38

"Porez na kineske automobile mora da bude 50% ili više"

Pretnja evropskoj automobilskoj industriji je stvarna, a kako bi zaštitila proizvođače od agresivnih (niskih) cena kineskih marki, Evropa bi mogla da preduzme ozbiljne mere.

Izvor: Revijahak

"Porez na kineske automobile mora da bude 50% ili više"
BYD

Podeli:

Prema studiji "Rhodium grupe", Evropa bi morala da podigne "zid carina" oporezujući svaki automobil sa 50%, preneo je Financial Times.

Istraga Evropske komisije mogla bi da dovede do povećanja carina na kineska vozila (ili vozila koja se proizvode u Kini) koja se uvoze u Evropu - ove carine trenutno su 10%, a mogle bi da odu do 30%.

Problem je, kako smatra "Rhodium", u tome što bi čak i uz porez od 30% i dalje bilo isplativo za mnoge kineske marke da prodaju automobile u Evropi. Čak bi, navodi se, u tom slučaju mogli i da priušte sebi da ne podižu cene uopšte. 

"Da biste evropsko tržište učinili neprivlačnim kineskim izvoznicima električnih vozila, verovatno bi bile potrebne carine od 40% do 50%, čak i više za vertikalno integrisane proizvođače kao što je BYD", navodi se u studiji.

Na primer, upravo taj BYD prodaje novi model Seal U za 20.000 evra u Kini, i prosečno 42.000 evra u Europi - razlika je evidentna. Dobit BYD-a, prema proceni konsultantske kuće, iznosi 1.300 evra po automobilu u Kini i neverovatnih 14.300 evra u Evropi.

To je snažan podsticaj za izvoz u Europu, a sa carinama od 30%, BYD bi i dalje dobijao 4.700 eura po automobilu.

Vodeći kineski proizvođač električnih automobila kontroliše oko 95% svog lanca vrednosti, od rudnika do proizvodnje baterija, uključujući ADAS sisteme pomoći vozaču i softver za automobile - sve ovo bi moglo da im omogući snižavanje cena bez gubitka novca u Evropi.

Podeli:

96 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: