Vučić: Šteta možda i milijardu evra

Premijer Vučić kaže da je teško govoriti o šteti od poplava, ali da su pretpostavlja da prevazilazi stotine miliona evra, a neki čak govore i o milijardi evra.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.05.2014.

16:56

Default images

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je to rekao odgovarajući na pitanja novinara na koliko se procenjuje šteta izazvana katastrofalnim poplavama i dodao da ćemo morati da se oslonimo na pomoć zemalja iz inostranstva.

"Očekujemo dosta pomoći od stranih vlada, potrebno nam je dosta lekova, hrane, posebno hrane za bebe i građevinskog materijala", rekao je Vučić istakavši da nam je neophodna pomoć iz inostranstva jer moramo da izgradimo dosta puteva, mostova i da obnovimo infrastrukturu, što neće biti lako.

Očekuju nas meseci da se oporavimo i da se suočimo sa brojem ljudi kojima nećemo moći da vratimo život, rekao je Vučić i zahvalio na pomoći Rusiji, Sloveniji, Evopskoj komisiji, Nemačkoj, Turskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Mađarskoj, Rumuniji i svim ostalim evropskim zemljama, poručivši da "srpski narod ne zaboravlja svoje prijatelje" .

Premijer je rekao da se nada da je najgore prošlo, ali da ćemo to znati tek u narednih pet dana.

Vučić je dodao i da je Srbija uradila odličan posao kada je reč o zastiti termoelektrana, istakavši da se nada da ćemo uspeti potpuno da ih zaštitmo, jer da su one prestale da rade, to bi Srbiju koštalo oko 600 miliona evra, što naša zemlja ne bi mogla da izdrži.

Velika šteta u Pomoravskom okrugu

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je u Jagodini da je Pomoravski okrug jako pogođen poplavama, ali, za razliku od Obrenovca, Šapca i Sremske Mitrovice, na tom području poplavljena su samo polja.

“Još koliko sutra ćete dobiti iz ABH centra iz Kruševca vojnike koji će vam pomoći kod biološke asancije terena, jer je ovaj mulj opasniji možda od vode koja je poplavila“, rekao je Gašić na ulazu u selo Glogovac na desnoj obali Velike Morave, gde su ga dočekali predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković - Palma i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović.

Ministar je objasnio da je u fizičkom smislu voda opasna, ali da je mulj opasniji zbog infekcije.

"Sigurno je mnogo septičkih jama i kanalizacija oštećeno i tu ćemo da vam pomognemo", rekao je Gašić.

Njive, zasejane pšenicom, kukruzom i drugim kulturama, u ovom delu sela su pod vodom, a regionalni put Jagodina- Despotovac- Svilajnac je u prekidu.

"Probaćemo da preusmerio makar jednu od pumpi koje su došle kao pomoć austrijske Vlade i austrijskog Ministarstva odbrane i policije. One izbacuju ogromne količine vode", dodao je Gašić.

On je istakao da apeluje na ljude da slušaju ono što im štabovi lokalni i republički upućuju kao apel jer je jako bitno da se ne šire dezinformacije, "a šire ih mnoge društvene mreže i neki neodgovorni mediji".

Posle Svilajnca i Jagodine, Gašić je posetio Ćupriju i Paraćin, a nakon Kruševca uputiće se, zbog novonastale situacije, u Obrenovac i Šabac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: