Srbija

Četvrtak, 15.05.2014.

08:15

Posle ovakve kiše, ništa od jagoda

Otkupna cena jagoda kreće se od 100 do 120 dinara po kilogramu kažu proizvođači i upozoravaju da će zbog obilnih padavina ova godina biti jedna od gorih.

Izvor: Tanjug

Default images

Jedan od proizvodjača, Dejan Sekulić iz Kamenara kod Kruševca, rekao je da će uskoro početi i otkup jagoda za preradu, i to po ceni od 60 dinara po kilogramu.

On je ukazao da jagodari iz tog kraja već godinama imaju dobar odnos sa kupcima, proizvođačima sokova, Vino Župom iz Aleksandrovca i Nektarom iz Bačke Palanke.

On, međutim, upozorava da će zbog vremenskih neprilika proizvođači pretrpeti veliku štetu.

"Kada padne kiša, više niko od otkupljivača ne kupuje jagode dok se vreme ne stabilizuje", objašnjava Sekulić.

Prema njegovoj proceni, proizvođači će izgubiti i do 50 odsto ukupnog roda, a kako je istakao, i kiša koja je prethodnih nedelja padala takođe je napravila gubitke.

Jagode iz Kamenara, više od 10.000 tona se uglavnom izvoze na tržište Rusije, Belorusije, Ukrajine i Azerbejdžana, a prema Sekulićevim rečima, zasadi pod ovim voćem se svake godine povećavaju 10 do 15 odsto.

U Rasinskom okrugu se sve više poljoprivrednika bavi ovom proizvodnjom, a trenutno je pod jagodom u kruševačkom kraju više od 600 hektara zasada.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da će država pomoći proizvođačima da prevaziđu štete nastale zbog obilnih padavina i poplava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

20 h

Svet

Britanija pada: Čeka ih krah?

Šefovi Banke Engleske (BoE) strahuju da je Britanija veoma izložena još jednom krahu finansijskog tržišta, izazvanog neizvesnošću unutar ključnog sektora koji je postao sve važniji – i sve izloženiji riziku – poslednjih godina.

23:00

14.5.2024.

1 d

Podeli: