EU vratila naše štrudle i krekere!

Poslednjih dana, sa tržišta Evropske unije, povučena su dva proizvoda iz Srbije, štrudle i krekeri u kojima su pronađene nedozvoljene količine ohratoksina.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 05.04.2014.

16:00

Default images

Konzumiranje ohratoksina u većim količinama može biti opasno po zdravlje ljudi.

"Imamo informaciju, stigle su dve notifikacije u poslednjih desetak dana i obe su stigle kao informacija koje govore da je za jedan naš proizvod, koji izvoze ze zemlje evropske unije utvrđeno da u tom proizvodu ima povećanog nivoa orhatoksina.Takođe uz tu notifikaciju je stigla informacija da su te količine povučene", kaže Slobodan Ladić iz Ministarstva poljoprivrede.

Jedan od Kontaminiranih proizvoda štrudla od smokvi sadrži preko 15 mikrograma orhatoksina po kilogramu a krekeri 10. Dozvoljena količina u EU je tri mikrograma po kilogramu za odrasle i 0,5 za decu.

"Čim je propisana maksimalna količina dozvoljena, to samo govori da ohatoksin u nekom većem unosu opasan po zdravlje", kaže Ladić.

Procedura Ministarstva poljoprivrede je da se roba vraćena u zemlju kontroliše i ukoliko se potvrdi visok nivo orhatoksina, nadležna komisija donosi nalog za uništenje proizvoda.

Dok se priča oko aflatoksina polako stišava, na red je došao ohratoksin.

Podsetimo da su početkom 2013. godine, otkrivene nedozvooljene količine aflatoksina u mleku, ali od prvog jula na snagu stupa zakon da dozvoljena količina mora da iznosi 0,005 mikrograma po kilogramu . Načelnica veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin kaže za B92 da se nivo ohratoksina kontroliše i kod nas.

"Ohratocin potiče iz porodice plesni kome za razvoj pogoduje vlaga i visoka temperatura. Kada je reč o hrani životinjskog porekla, u nacionalnom monitornigu lkontrolišu tako što se uzme bubreg na primer, i utvrđuje nivo dozvoljenih supstanci", kaže Čelebićanin.

Čelebićanin ističe da će se svakako vratiti pošiljka iz EU i da će se pokrenuti postupak istrage da se utvrdi gde je nastao problem, da li su zakazali uslovi u skladištu ili u proizvodnji, prati se i higijena proizvodnog procesa.

Načelnica inspekcije ne veruje da postoje propusti na našem tržitu, stoga smatra da neće biti neke vanredne kontole, ali ponavlja da će se svakako neke mere preduzeti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

122 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: