Arapi uplatili ratu za srpski alas

Kompanija UAE zadužena za razvoj naoružanja uplatila je na račun Jugoimport SDPR-a prvu ratu od najavljena 33 miliona dolara u razvoj raketnog sistema "alas“.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 07.03.2014.

21:43

Default images

Ovaj posao dogovoren je pre godinu dana između vicepremijera Aleksandra Vučića i šefa diplomatije Emirata šeika Abdulaha bin Zajeda.

Rakete "alas“ okosnica su vojne saradnje Srbije i UAE. Prema sporazumu dve države, Emirati će finansirati završetak razvoja ovog sistema.

U finalnoj fazi, koja nastupa za tri godine, u njega će biti uloženo 220 miliona dolara. Tim novcem biće plaćen završetak istraživanja, nabavka opreme i serijska proizvodnja raketa, koje će se uskoro naći i u oružanim snagama UAE. Sredstvima stiglim iz Emirata trebalo bi da bude ubrzan rad na raketnom sistemu koji je ocenjen kao najsloženiji proizvod srpske namenske industrije. Prema odredbama sporazuma sa Emiratima na "alasu“ će raditi više domaćih preduzeća, među kojima će glavnu ulogu imati valjevski "Krušik“, zemunski "Teleoptik“ i "Utva“ iz Pančeva.

"Raketni sistem "alas“ biće interesantan ne samo partnerima iz UAE, već i trećim zemljama koje bi ga rado videle u svojim vojskama", kažu za "Novosti“ u Ministarstvu odbrane.

Kako se navodi, reč je o tipu raketa koje se prozivode u malom broju država na svetu, kojima znatno jeftiniji "alas“ može ravnopravno da parira. Realizacija sporazuma sa Emiratima biće veliki podstrek za domaće fabrike koje će, zahvaljujući njemu, dobiti nove tehnološke linije i opremu.

U Ministarstvu odbrane navode i da će ulazak "Alasa“ na svetska tržišta podići i "akcije“ drugih raketnih sistema koje se prozivode u Srbiji ili su u finišu razvoja. Tom krugu, pre svega, pripada protivoklopni sistem "bumbar“, koji je posebno interesantan kupcima iz sveta, ali i široka lepeza raketne municije.

"Alas“ je protivoklopni raketni sistem velikog dometa koji je namenjen dejstvu protiv tenkova, ali i oklopnih vozila, brodova, niskoletećih helikoptera i ciljeva na tlu. Izdvaja ga izuzetan nivo preciznosti, koja se postiže televizijskom ili infracrvenom glavom za samonavođenje, koja raketu "alas“ pretvara u neku vrstu "raketnog snajpera“.

U prednosti ovog raketnog sistema ubraja se i mobilnost, jer nije vezan ni za jednu vrstu platforme. Ispaljuje se brodskih paluba, tenkova, kamiona, helikoptera, kao i fiksiranih lansera na zemlji. Maksimalni domet raketa je 25 kilometara, s tim što je predviđeno i povećanje putanje do 60 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

21 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: