Nema besplatne vožnje na auto-putu

Putarina na pojedinim deonicama auto-puta kroz Vojvodinu do kraja ove godine počeće se plaćati po kilometru i više neće biti besplatne vožnje.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 27.02.2014.

09:57

Default images

Do sada se na gotovo polovini rute od Novog Sada do granice s Mađarskom moglo voziti besplatno jer oni koji su se sa starog puta kod Feketića uključivali na auto-put putarinu nisu morali da plaćaju.

Direktor Sektora za naplatu putarine u JP „Putevi Srbije“ Milenko Caković izjavio je za da je do kraja 2014. godine planirano zatvaranje sistema na delu auto-puta od Beograda do Siriga, a u drugoj fazi, tokom 2015. godine, zatvaranje deonice od Siriga do Horgoša, odnosno objedinjavanje u zatvoreni sistem naplate od Beograda do Subotice. Za izvođenje prve faze zatvorenog sistema naplate urađeni su svi građevinski radovi na izgradnji naplatnih rampi koje nedostaju, dok je za drugi deo neophodno izgraditi novu naplatnu stanicu na severu, na 21. kilometru od granice s Mađarskom, a za izgradnju novih naplatnih stanica Feketić, Bačka Topola i Žednik u planu je izrada tehničke dokumentacije.

U prvoj fazi zatvaranja sistema biće uspostavljene dve čeone naplatne stanice Stara Pazova i Sirig i šest bočnih: Inđija, Maradik, Beška, Kovilj, Novi Sad – Jug i Novi Sad – Sever i za neke od njih se završavaju građevinski radovi. Programom poslovanja za 2014. godinu planirane su pare neophodne za instaliranje opreme i softvera, kao i potreban broj novozaposlenih.

U drugoj fazi predviđena je izgradnja nove naplatne stanice Horgoš (Subotica), odnosno ukidanje naplatne stanice Sirig i uspostavljanje nove tri bočne naplatne stanice na petljama „Feketić“, „Bačka Topola“ i „Žednik“, kao i rekonstrukcija postojećih naplatnih stanica Zmajevo i Vrbas. To znači da će po završetku instaliranja i uspostavljanja zatvorenog sistema naplate putarine od Beograda do Subotice, osim dve čeone naplatne stanice, postojati još i 11 bočnih. U prelaznom periodu će naplatna stanica Horgoš raditi u otvorenom sistemu naplate do uspostavljanja celovitog zatvorenog sistema.

Uspostavljanjem zatvorenog sistema naplate putarine, ona će se na auto-putevima u Vojvodini naplaćivati po pređenom kilometru. Umesto sadašnjih šest naplatnih stanica od Beograda do Horgoša, do kraja 2015. biće ukupno 13 rampi, na svima će biti instalirana oprema koja će omogućiti naplatu putarine bez zaustavljanja putem elektronskih uređaja (tagova), a biće uspostavljen sistem video-nadzora za kontrolu i zaposlenih i učesnika u saobraćaju.

Caković kaže da, osim u Srbiji, otvoreni sistem naplate putarine danas postoji u više zemalja – na nekim deonicama u Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Grčkoj... U planu je da se taj sistem napusti, što je i tendencija EU, koja smatra da je najpravedniji način naplate putarine po pređenom kilometru, a predlog Udruženja međunarodnih koncesionara auto-puteva Evrope je da se od 2015. ukinu i vinjete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: