Građane šokirali računi za gas

Posle ogromnih računa za struju, pojavili su se novi sporni računi - za gas.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 17.01.2014.

16:06

Default images

Udruženju za zaštitu potrošača obratilo se više od hiljadu građana koji, kako kažu, treba da plate za potrošeni gas nekoliko puta više nego prethodnog meseca. Nadležno ministarstvo reagovaće sledeće nedelje.

Vojvođane ovog januara nije ohladila temperatura u minusu, ali jesu decembarski računi za gas – neki čak i četiri puta veći od novembarskih. Konkretno, umesto skoro šest hiljada, porodica Petković iz Kaća sada treba da plati čak 26 000 dinara.

"U novembru smo potrošili nekih 100 i nešto kubika gasa, a u decembru je potrošeno 500 kubika gasa. To je faktički nemoguće. 20. decembra smo proveravali sat i tada je bilo 210 kubika gasa potrošeno, a 31. je očitano čak 500. Znači da smo mi za 10 dana potrošili 300 kubika gasa, što je nemoguće“, kaže Miroslav Petković.

A kako je moguće da je potrošnja bila tolika? Veoma lako, odgovara Radomir Ćirilović iz Udruženja za zaštitu potrošača "Prosperitet“.

"Po njihovom je kvalitet gasa isti bio i u novembru i u decembru. Ako je bio isti kvalitet gasa, onda je trebalo da dobijemo i istu potrošnju, je li tako? Zašto se u decembru uvećala potrošnja za dva do tri puta ako je ista kalorična vrednost, odnosno u samo jednom promilu, ako je isti pritisak, a bila je i ista temperatura? Dakle, nema druge priče nego da su nas pokrali sa lošim kvalitetom gasa koji su pomešali sa ruskim gasom“, objašnjava on.

Ovih dana ističe rok za plaćanje računa, mada nezadovoljni građani poručuju da svoje obaveze neće izmiriti. U okolini Novog Sada potpisuje se i peticija, a jedan od onih koji prikuplja potpise je i Srđan Radonjić.

"Svi su dobili takve račune, čak i oni koji nisu bili tu za praznike, i oni koji su otputovali su dobili abnormalne račune. Na ovome ne nameravamo da se zadržimo, niko od nas. Čak je plan ako ministarka energetike ili bilo ko ne odgovori, mi ćemo izaći na ulice“, poručuje Radonjić.

Iako smo "Srbijagasu" poslali četiri krajnje ozbiljna pitanja, u šturom saopštenju su nam odgovorili da je sa kvalitetom gasa sve u redu. Na naše pozive direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović nije odgovarao, tako da još uvek nije jasno zbog čega je potrošnja i tri puta veća u decembru.

U Ministarstvu energetike je potvrđeno za B92 da je o ovom problemu obaveštena ministarka Zorana Mihajlović i da će, ukoliko je bilo propusta, zatražiti da se to ispravi. Ipak, ne pre sledeće nedelje, a do tada gas, odnosno vreme, curi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

173 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: